21 november, 2016

Nytt hastighetsrekord av Alex Thomson

Engelsmannen Alex Thomson har slagit rekordet för längst seglad sträcka under 24 timmar. Han seglade 535,34 Nm på ett enda dygn.

Alex Thomson har tidigare gjort sig känd för sina många stunttrick med sin båt, men nu visar det sig att han är riktigt duktig även på den mest krävande havskappsegling. I det pågående Vendee Globe har Thomson avverkat 535,34 Nm på 24 timmar. Fransmannen Francois Gabart satte det tidigare rekordet på 534,48 Nm i 2012 Vendee Globe, vilket innebär att Thomson seglade ytterligare 1 573 m på samma tid…

Den nya rekordtiden räknas dock inte. I de officiella reglerna sår det nämligen att det nya rekordet måste slå föregående med minst 1 Nm = 1 852 m för att godkännas.

Thomson satte sitt rekord på 24 timmar lördag 19 november. Det har bekräftats av tävlingsledningen, vilket betyder att han därmed är den snabbaste ensamseglaren någonsin med en 60 fots enskrovsbåt.

Det är andra gången Thomson har slagit rekord i denna upplaga av Vendee Globe. Den första rekordnoteringen gällde snabbaste tid till ekvatorn, en sträcka som han avverkade på 9 dagar, 7 timmar och 3 minuter.

I lördags morse skadades Thomsons båt när den kolliderade med ett oidentifierat föremål och en av båtens foilingkölar (centerbord) skadades. Trots det lyckades han alltså med den nya rekordnoteringen.

Thomson med sin båt Hugo Boss leder tävlingen med en båtfart på 21,7 knop. Det är 84,9 Nm mellan honom och tvåan, Edmond de Rothschild.

Thomson är fast besluten att bli den förste brittiska skepparen att vinna Vendée Globe. Tävlingen kan ta upp till 80 dagar och Alex Thomson är fortfarande en av favoriterna.

Foto: Mark Lloyd.

Info: www.alexthomsonracing.com

hastighetsrekord-88987bb0-alex-thomson-foto-mark-lloyd