24 november, 2016

Friliggande båtlyftar lyfter med luft

De här nya båtlyftarna kan ligga helt enskilt eller seriekopplas vid bryggan. De lyfter båten med hjälp av luft.

Det nya X-liftsystemet (X-2, X-4 och X-6) har 4 tons lyftkraft och är byggt för båtar upp till 3 m bredd och 9 m längd. Lyften på bilden är en X-4 lift som ligger i Stenungsunds småbåtshamn. Ytterligare en lift kommer att installeras inom kort. Den har 6 tons lyftkapacitet och är beställd för en båt på 33 fot (3,30 x 10,50 m).

X-liftarna är konstruerade som friliggande alternativt för seriekoppling, varvid den byggas ut med L-sektioner alternativt U-sektioner för att ersätta en betongbrygga med Y-bommar. Framför båtarna läggs en landgång.

Lyftet av båten (upp ur vattnet) sker med en hjälp av en 220 V luftpump (fläkt) som med hjälp av ett stort luftflöde fyller lyft tanken med luft, varpå båten lyfts upp ur vattnet. Lyft processen tar ungefär 1,5 minut, beroende på modell. Efter det att båten lyfts upp ur vattnet stängs luftpumpen av. Båten ligger därefter torrt och tryggt i sin flytande vagga mellan U-sektionerna.

Sjösättning av båten sker genom att en ventil öppnas i manöverskåpet och luften släpps ur lyfttanken. När lyfttanken fylls med vatten sjunker lyftvaggan ner i vattnet och båten börjar flyta igen.

Info: www.nordkil-marine.se

x-liften-p1030008