8 december, 2016

Volvo Penta utökar med miljögodkända dieslar

Volvo Penta utökar sin serie med kompakta dieselmotorer i god tid för att uppfylla emissionskraven enligt RCD II. Därmed uppfyller samtliga företagets marina motorer regelverket European Union Recreational Craft Directive Stage 2 (RCD II).

Serien RCD II kompakta marina dieselmotorer på 13–75 hk inkluderar även två nya modeller med modellnamnen D2-50 respektive D2-60.

Pentas nya fyrcylindriga motorer – D2-50 och D2-60 – finns tillgängliga för både S-drev och axelinstallationer. De utökar en serie motorer som därmed finns för både segelbåtar och andra deplacementbåtar som drivs med kompakta dieselmotorer. D2-50 saknar turbo och ger 49 hk vid 3 000 rpm medan D2-60 är laddluftkyld med en effekt på 60 hk vid 3 000 rpm.

Båda motorerna har insprutningspump och är utrustade med färskvattenkylning som standard. De är relativt lätta med låg bränsleförbrukning, låg ljudnivå och låga vibrationer, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nya D2-60 finns tillgänglig från december 2016. Den nya D2-50 blir tillgänglig under andra kvartalet 2017.

De här två nyheterna ersätter den tidigare versionen D2-55, som bara är godkänd för RCD Stage 1. Produktionen av den motorn har stoppats i december 2016.

– Vi har utökat vår motorserie för att erbjuda en mycket konkurrenskraftig plattform för motorer godkända för RCD Stage 2, säger Johan Wästeräng, produktplaneringschef hos Volvo Penta.

– Jag tror att våra nya D2-50 och D2-60 blir ett välkommet tillskott till vår serie med kompakta dieselmotorer för mindre båtar.

De nya emissionsreglerna för European Union (EU) RCD II blir applicerbara för alla motorförsedda båtar från 2,5 till 24 m, förutom racingbåtar, bärplansbåtar och svävare. De grundas på både emissionsutsläpp och ljudnivå. Reglerna sätts i kraft 18 januari 2017.

Hela Volvo Pentas serie med fritidsbåtsmotorer är därmed godkända enligt RCD II. Det gäller inombordsmotorer, diesel och bensin sterndrive, Inboard Performance System (IPS) och segelbåtar. Följande modeller omfattas: D1, D2, D3, D4, D6, D8, D11, D13, V6 (endast med katalysator) och V8-motorer.