19 december, 2016

Buster köper Yamarins båtverksamhet

Finska Buster köper finska Yamarins hela båtverksamhet. Därmed koncentreras stora delar av aluminiumbåtsproduktionen under Buster, som ägs av Yamaha-Motor Europe. Hur det blir med Yamarins glasfiberbåtar framgår inte av den pressrelease som skickades ut 19 december.

Spekulationerna har pågått länge om hur Yamarin ska göra med sin framtida båtverksamhet. Glasfiberbåtarna har länge dragits med lönsamhetsproblem och en ålderdomlig design medan Yamarin Cross – Yamarins båtar aluminiumskrov och glasfiberinredning – har blivit en succé på marknaden.

Yamarin visade våren 2016 nya Yamarin 81 DC med Petestep-skrov, som stod för något helt nytt från det finska företaget. Flera modeller med samma skrovkonstruktion har planerats. Hur det blir med den satsningen återstår dock att se, om den utvecklas under Busters ledning eller förändras på något annat sätt.

Avtalet innebär att Yamaha-Motor Europe tar över distributionen av sina produkter av Konekesko Ltd., medan Yamarin Boats affärsverksamhet kommer att övertas av Yamahas dotterbolag Buster Boats (Inha Bruk Ab). Distributionen av Yamaha Motor produkter i Finland överförs från Konekesko till YME N.V. undertecknats. Bolaget öppnar ett nytt finskt filialkontor som lokaliseras i Esbo, Finland. Yamaha Motor distribuerar själv redan sina egna produkter i många andra marknadsområden.

Samtidigt undertecknades överenskommelsen att överta Yamarin Boats affärsverksamhet. Detta betyder att två unika finska båtvarumärken kommer att sammanföras i samma bolag. Buster och Yamarin är betydande båtleverantörer för det europeiska Yamaha Marine återförsäljarnätet. Båda båtvarumärken säljs redan med Yamaha utombordsmotorer.

Buster Boats produktion finns i Etseri, Finland medan bolagets huvudkontor och produktutveckling finns i Reso, södra Finland. Yamarin-båtarna tillverkas i Finland av kontraktstillverkare.

Transaktionen förväntas vara slutförd under första halvåret 2017, efter godkännande av de finska konkurrens- och konsumentmyndigheterna.