5 januari, 2017

Enklare satellitkommunikation från Garmin

Garmin har presenterat två enheter för satellitkommunikation: inReach SE+ och inReach Explorer+. Detta är de första Garmin-enheterna med satellitkommmunikationsteknik. inReach använder sig av det globala satellitkommunikationssystemet Iridium för interaktiv SOS, tvåvägsmeddelanden och positionsspårning överallt i världen.

Pressmeddelande:

Båda modellerna har en inbyggd GPS så att du kan navigera med waypoints och rutter. Vid en nödsituation kan du få hjälp via den interaktiva SOS-funktionen, ta emot professionella råd om vad du skall göra härnäst samt få bekräftelse om att hjälp är på väg. inReach Explorer+ har även förinstallerad topografisk karta1, elektronisk kompass och barometrisk höjdmätare.

Genom att använda satellitkommunikationssystemet Iridium kan inReach skicka och ta emot textmeddelanden med alla mobilnummer, e-postadresser eller annan inReach-enhet, även när du befinner dig på platser utan mobiltäckning. Båda enheterna skickar SOS till GEOS larmcentral, som är bemannat dygnet runt. När SOS larmet tagits emot kan du kommunicera fram och tillbaka med erfarna GEOS specialister om vilken typ av nödsituation det är, få professionella råd och en bekräftelse på att hjälp är på väg. Du kan också sätta upp egna kontakter på din enhet som meddelas vid en SOS-händelse. Den tydliga färgskärmen är optimerad för utomhusbruk och det enkla användargränssnittet och den skyddade SOS-knappen gör kommunikationen i nödsituationer tydlig och intuitiv.

Både inReach SE+ och inReach Explorer+ har en inbyggd högkänslig GPS-mottagare som ger grundläggande navigering, position och spårdata, så att du kan följa rutter, markera waypoints och hitta tillbaka med hjälp av ett elektroniskt spår. inReach Explorer+ har en förinstallerad topografisk karta över Europa, inbyggd barometrisk höjdmätare och elektronisk kompass. Med den webbaserade MapShare-funktionen kan inReach skicka din tripdata, som spår och waypoints vid förvalda tidsintervaller så att familj och vänner kan följa var du är, begära en positionsuppdatering och utbyta meddelanden.

Med hjälp av en kompatibel smartphone2 kan inReach synka med gratisappen Earthmate. Där får du tillgång till kartor och flygfoton. Du kan också få väderuppdateringar direkt i handenheten för den plats du befinner dig på. Dessutom har du fri tillgång till det molnbaserade Explore portal där du kan planera dina resor med rutter och waypoints, synkronisera och hantera din enhet och lagra all din spårdata.

På en enda laddning kan inReach få upp till 100 timmars batteritid i spårningsläge och upp till 3 år i strömsparläge. Enheterna är robusta och vattentäta enligt IPX73. För att kommunicera med inReach krävs en prenumeration. Det finns flera olika abonnemang att välja mellan, månadsvis eller år och med olika typer av tjänster som ingår.

inReach SE+ och inReach Explorer+ beräknas finnas tillgänglig i mars 2017 till ett rekommenderat cirkapris på 4 799:- respektive 5 399:-

1 Förinstallerad inReach TOPO karta är inte kompatibel med andra Garmin-enheter; andra Garmin kartor är inte kompatibla med den här enheten.

2 Se Garmin.com/BLE för lista på kompatibla enheter.

3 Se Garmin.com/waterrating för mer information.

garmin-inreach-satellitkommunikation