16 januari, 2017

Alex Thomson satte nytt världsrekord över 24 timmar

Den brittiska seglaren Alex Thomson har för andra gången under pågående Vendée Globe slagit det gällande världsrekordet för längst seglad distans på ett dygn.

Thomson seglade 536,81 Nm på 24 timmar. Det tidigare rekordet var på 534,48 Nm och sattes av fransmannen Francois Gabart i 2012 Vendée Globe. Thomson har alltså slagit det tidigare rekordet med 2,33 Nm.

Rekordet har konfirmerats av Vendee Globe race organisation, men måste senare även ratificeras av world sailing council. Thomsons förra världsrekord ratificerades aldrig eftersom reglerna säger att ett nytt rekord måste vara minst 1 Nm mer än föregående rekordnotering.

Thomson gjorde rekordseglingen under 24 timmar söndagen 15 december. Detta gör honom till den snabbaste soloseglare i en 60 fots monohull under 24 timmar.

Thomson är för närvarande på andra plats totalt i Vendée Globe. Han seglar 73,3 Nm akter om rivalen Armel Le Cleac’h, i kampen om första plats.

Alex Thomson är fast besluten att bli den första brittiska skepparen att vinna Vendée Globe. Kappseglingen kan ta upp till 80 dygn. Alex Thomson är fortfarande en av favoriterna till slutsegern.

Följ Alex här: www.alexthomsonracing.com