23 januari, 2017

Eldriven Nimbus 305 Drophead E-power på Boot 2017

Svenska Nimbus Boats fortsätter att presentera båtar med eldrift som alternativ till traditionell diesel eller bensin. På Boot 2017 i Düsseldorf, som pågår den här veckan, visas Nimbus 305 Drophead E-power.

Det kanske mest spännande med den här modellen är att den har de allra senaste batterierna med dubbelt så lång drifttid som tidigare version. Batterierna kommer från tyska Torqeedo som i samarbete med biltillverkaren BMW har tagit fram ett nytt batteri för elbilen BMW i3.

Det är ingen liten batteribank som man kan stuva undan hur som helst, men i en båt finns det oftast ganska gott om plats. Särskilt i en båt som Nimbus 305 Drophead, som från början var tänkt för dieseldrift, om än med relativt liten motor.

Drivlinan i den här Nimbusmodellen är helt elektrisk och heter Torqeedo Deep Blue 80i. Enligt BMW och Torqeedo är energiinnehållet i BMW i3-batteriet 40 % än i tidigare version och detta till en lägre kostnad än föregångaren.

Modulerna med batterier (två stycken i den här båten) är utbytbara, vilket gör att båten kan uppgraderas i framtiden om och när det kommer ännu bättre batteriteknologi.

I exemplet nedan finns både diesel- och elmotorerna med.

 

Tekniska fakta

Längd:                              10,07 m

Bredd:                               3,25 m

Vikt:                                   4 025 kg

Passagerare:                   8

Bränsle:                            250 liter

Vatten:                              150 liter

Hålltank:                           80 liter

Motoralternativ:               Torqeedo Deep Blue i 1800 rpm 5,5–6,5 knop

Volvo Penta D3-150 hk 17 knop max

Volvo Penta D3-220 hk 21 knop max

Pris:                                   från 2,8 Mkr

Info:                                   www.nimbus.se