27 januari, 2017

Följ ”seglar-pappan” i SVT ”Familjer på äventyr”

På SVT kan alla följa flera olika äventyr i serien ”Familjer på äventyr”. En av familjerna är särskilt intressant för alla båtintresserade eftersom familjen bor på en segelbåt, som nu befinner sig i Västindien.

Thomas Veber – jag som är ”seglar-pappan” i ”Familjer på äventyr” är flitig med att skriva och rapportera om vad familjen är med om. I programmet kan tittarna följa hans och familjens segling genom Europas kanaler till Medelhavet och vidare mot Västindien.

Innan seglingen var Thomas IT-chef på båttillbehörsföretaget Watski, så han har en bra förankring i båtlivet. Så här skriver Thomas om familjens segling:

”Vi hade lite bråttom att komma till Medelhavet för vi var bjudna på ett 50-årskalas i Barcelona i juni. Turen Östersjön-Medelhavet gjordes på 25 dagar. Ändå fick vi med många upplevelser på vägen. Folk är otroligt hjälpsamma och trevliga på kanalerna.

”Ni är våra gäster, naturligtvis ska ni inte betala hamnavgift”, sa hamnkaptenen i en liten hamn strax utanför Düsseldorf. Senare bjöds vi på lokalt öl och middag uppe i den lilla yacht cluben. I en annan hamn på Rhen ursäktade en av de lokala att det var en halvtimmes promenad till snabbköpet.

”Jag kör dig”, sa han.

Vi seglade över Atlanten på 17 dygn från Kap Verde till den lilla byn Charlotteville på Tobago. Det var 17 dygn där livet gav mening. Alla basala behov var uppfyllda: Vara med familjen, äta, sova, filosofera, segla. Behöver man mer? 17 dygn med plattläns och två spirade försegel. Ibland med mycket vind, upp emot kulingstyrka, och ibland med mindre vind. När solen skiner och havet är blått upplevs kuling dock helt ok även om man är ute på en ocean.

Man skulle ha kallat västindiska byn Charlotteville sömnig om det inte var för att det alltid hörs hög reggae-musik någonstans. Tiden går långsamt här, men ändå snabbt, för vi har redan varit här en hel månad. Det är svårt att komma vidare, för vi har nästan blivit en del av byn. Jag hjälper en kille på stranden som driver en liten restaurang. I gengäld lär han mig hur man slipar en machete och hur man hugger bambu i regnskogen (det är alltid bra att veta när man bor i Skåne!). Vi hänger med invånarna i byn och spelar lite gitarr med den lokala trubaduren som skriver sina egna reggae-låtar. Trädgårdarna här är lika välskötta som hemma, men här växer bananer, mango och papaya. Jag erbjuds att plocka kokosnötter i en trädgård, jag ska bara själv klättra upp och hämta dem. Lite svårare än att plocka tomater hemma.

Efter boksläppet får vi dock lämna våra vänner här och fortsätta norrut. Annars kommer vi aldrig att uppleva mer av Västindien innan det är dags att segla över Atlanten igen.

Tillsammans med min fru Margareta har vi skrivit en e-bok om seglingen från Skanör till Kap-Verde. Den ger vi bort gratis på vår blogg här: http://www.syannalisa.com/mot-karibien/

En ny bok av författaren Thomas Veber, aktuell som seglar-pappan på SVT:s ”Familjer på äventyr”, hjälper svenska båtägare att ta genvägen via floder och kanaler till Medelhavet. Boken recenseras i Båtliv nr 1, som ges ut 24 februari.

Info: http://www.thomasveber.se/