27 januari, 2017

Vågad paella – ett vinnande recept på sjön

Karin Dahlbergs recept på paella står nu som vinnare inför Kabyssduellen på Båtmässan i Göteborg 5 februari.

Paella blev det vinnande receptet inför Kabyssduellen på Båtmässan den 5 februari. Den heta sommarrätten med ursprung i Spanien utgör slagfältet när två stjärnkockar drabbar samman i varsitt båtkök för att premiera bra mat på sjön.

Det kan vara knepigt att få till god, spännande och bra mat som passar hela familjen när man befinner sig till sjöss. Det är lätt att det blir favoritkonserverna eller feta färdigsallader och kallskuret. Men det behöver inte vara så. Det vet Karin Dahlberg som gärna skapar extra het stämning på vattnet genom att laga en spansk paella. Hennes härliga recept står nu som vinnare inför Kabyssduellen som skall gå av stapeln på Båtmässan den 5 februari.

– Paella är ju en rätt som går att variera i stort sett hur mycket som helst, säger Karin Dahlberg från Lerum som själv tillbringar mycket tid på sin Omega 36:a varje sommar. Eftersom jag är så mycket på vattnet så känns det viktigt att också äta bra, god mat då. Det är ju en del av semesterupplevelsen, eller hur? I min paella får både barn och vuxna sitt lystmäte och det är helt ok att välja de personliga godbitarna ur pannan, säger Karin. Det skall bli spännande att se hur dessa stjärnkockar väljer att tillaga den.

Stjärnkockarna som skall göra upp om det bäst tillagade receptet i Kabyssduellen har båda kopplingar till Göteborg och västkusten. I denna duell möts två generationer kockar med olika bakgrund och erfarenhet vilket skapar en spännande tävling.

Presentation av kockarna:

Magnus Lindström, 47 år

Äger och driver restaurangen Swedish Taste i Stockholm och Göteborg, Årets Kock 2003 och tidigare olympisk mästare i matlagning. Sitter idag med i juryn för Årets Kock.

Viktor Arabzadeh, 24 år

Arbetar som kock på gourmetrestaurangen Upper House i Göteborg och utsågs till Årets Ekokock 2016.

 

Juryn på plats som utser den bästa varianten av det vinnande receptet består av den flerfaldiga nobelkocken Anton Johansson, Krister Dahl, executive chef Gothia Towers , Ahlbin Gustafsson chefredaktör Lysekilsposten, receptförfattaren Karin Dahlberg samt representant från Båtmässan och Navigare Yachting.

 

Karins Paella till 4 personer:

– 2 kycklingfiléer

– blåmusslor efter smak

– ca 250 gr räkor (med skal)

– ca 6-8 dl kycklingbuljong

– 1 dl vitt vin (kan bytas ut mot buljong)

– avorioris till 4 pers (ca 4 dl, kolla förpackningen)

– 1 vitlöksklyfta – finhackad

– 1-2 scharlottenlök – finhackad

– 1 mindre röd paprika i bitar

– 1 paket saffran

– 1 tsk chiliflakes eller en halv färsk hackad chili

– peppar och salt

– olivolja

– citron i klyftor

  1. Fräs vitlök, scharlottenlök och ris i lite olivolja.
  2. Häll buljong och vitt vin över risblandningen och strö över saffran.
  3. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i ungefär 15-20 minuter.
  4. Skär kycklingen i mindre bitar, fräs i olja och lägg sedan över i pannan ihop med paprikan.
  5. Krydda med chili, salt och peppar. Låt allt sjuda i 10 minuter till.
  6. Lägg på räkor (skalade eller oskalade, vad man föredrar) och blåmusslor.
  7. Sjud tills musslorna öppnat sig.
  8. Garnera med citronklyftor, peppra och salta mer om det behövs.

Båtmässan är Västsveriges största mötesplats för båtmänniskor. Här träffas branschens experter. På plats finns ca 300 utställare som ger dig hjälp med ditt nästa båtköp, tips om underhåll och service samt visar mängder av prylar som gör ditt båtliv bättre.

www.batmassan.se