31 januari, 2017

Seglingseliten samlad på Båtmässan i Göteborg

Lördagen den 4 februari rivstartar Båtmässan i Göteborg med ett scenprogram späckat med segling. Profiler som jorden-runt seglaren Dee Caffari, Volvo Ocean Race-vinnaren Martin Strömberg, havskappseglarna Anders Dahlsjö och Mikael Ryking samt seglare som satsar mot kommande OS. Alltsammans under ledning av Anna-Karin S Öjerskog, världsmästare i matchracing.

Veckan fortsätter sedan med celebra besök av bl a OS-guldmedaljören Mats Salminen, långseglaren Sven Yrvind och seglarnestorn Pelle Petterson. Tävlingen Årets Segelbåt avgörs också på Båtmässan lördagen den 11 februari.
Några höjdpunkter ur scenprogrammet:

Dee Caffari – första kvinna att segla non-stop runt jorden tre gånger – lördag 4/2 kl 12.00
Dee har seglat runt jorden fem gånger och hon är den första kvinnan som seglat runt jorden åt fel håll samt den första att segla non-stop i båda riktningarna. Dee seglade för Team SCA i Volvo Ocean Race 2014-2015 med två vinster och fartrekord för kvinnliga besättningar som största framgångar. Det är bara 12 år sedan Dee bestämde sig för att byta ut sitt yrke som lärare för att bli professionell seglare. Följ med på en inspirerande resa, kantad av extraordinära äventyr där Dee med stor inlevelse och humor inspirerar kring mod, passion och självförtroende för att lyckas verkliga sina drömmar.

Volvo Ocean Race nu och i framtiden – Martin Strömberg – lördag 4/2 kl 13.00
Tillsammans Volvo Ocean Race vinnaren Martin Strömberg, Dee Caffari och on board reporter Anna-Lena Elled får vi senaste nytt inför Volvo Ocean Race 2017-2018. Vilka regler och destinationer är nya, vilka team är klara och vilka är på gång, får vi se en svensk båt på startlinjen? Detta är några av de frågor som ska besvaras.

Årets Havskappseglare 2016 – lördag 4/2 kl 14.00
Havskappseglarna Mikael Ryking och Anders Dahlsjö snackar med Peter Gustavsson, BLUR om varför just segling är den perfekta sporten när du söker äventyr på nära håll, vilka nära havskappseglingar som är på G och vad som präglar en vinnare. Gott tjôt, anekdoter och konkreta tips utlovas!

Stora upplevelser med små båtar – lördag 4/2 kl 15.00
Äventyraren och skeppsbyggaren Jens Langert berättar om sina upptäcktsfärder med ovanliga båtar. Det blir tips och råd om sjömanskap, hur man klarar sig på långsegling i liten båt och hur man kan ha kul på sjön utan att det kostar skjortan.

Hur tar vi OS-medalj i Tokyo 2020? – torsdag 9/2 kl 18.00
Med 3,5 år kvar till OS i Tokyo är förberedelserna i full gång bland GKSS-seglare som siktar mot de olympiska spelen. Möt seglarnestorn och estradören Pelle Petterson, OS-guldmedaljören Max Salminen, 470-seglaren Carl-Fredrik Fock, 49er seglaren Carl P Sylvan och 49er FX seglarna Lisa Ericson samt Klara Wester och Rebecca Netzler som satsar på OS-guld 2024. Vilka är deras ambitioner i Tokyo?

Segla ensam jorden runt, på 600 dagar – fredag 10/2 kl 18.00
I över 50 år har filosofen, båtbyggaren och långseglaren Sven Yrvind gått sin egen väg, motbevisat alla kritiker, och genomfört ett flertal äventyr i sina egenhändigt byggda båtar. 76 år gammal förbereder han sig nu för ett nytt äventyr – att ensam segla jorden runt, på 600 dagar, på den fruktade Södra Oceanen i en lågenergibåt, 5,70 m lång och endast 1 m bred. Planen är att kasta loss 2018 samtidigt med jubileumsseglingen 2018 Golden Globe Race.

Prisutdelning Årets Segelbåt lördag 11/2 kl 16.30
Tre vinnare utses i följande katagorier: Semesterbåtar (cruisers), Prestandabåtar (racers) samt Speciella båtar. Nio kandidater presenterades på Öppna Varv den 26 augusti. I samband med presentationen och under september testseglade juryn de nominerade båtarna. Nu meddelas de tre vinnarna inför publiken på Båtmässan.