6 februari, 2017

​Konstprojekt för integration i båtlivet på Båtmässan

Svenska Båtunionen deltar under årets Båtmässa med ett konstprojekt som ska öppna ögonen för integration i båtlivet. För att visa på hur enkelt det är att ta kontakt med någon som inte finns i ens vanliga nätverk, anordnar Svenska Båtunionen ett utmaning där människor som passerar deras monter under mässan får möjlighet att stifta bekantskap med en ny person, hitta gemensamma nämnare och sedan ta ett foto tillsammans. Fotona tecknas av och tillsammans med nedtecknade gemensamma intressen, blir mötena till en konstutställning i montern som växer under veckans gång.

Öppet för mässans samtliga besökare är SBU:s monter (D05:19) som kommer att vara en handtecknad viloplats i Bohuslänsk miljö med möjlighet för reflektion, läsning och möjlighet att delta i vårt fotoprojekt. Fotoprojektet har temat integration och går ut på att alla besökare utmanas att hitta någon att prata med som man inte känner sedan innan under mässan, hitta två gemsamma nämnare och sedan ta ett foto ihop. Foto och text mailas till lisa@batunionen.com.

Under helgerna på Båtmässan finns också Svenska Båtunionens illustratör Lisa Possne Frisell samt projektledare för ”Integrationssegling”, Simon Vinokur, på plats i montern. Fotona avtecknas och en konstutställning av teckningarna med citat uppdateras löpande i vår monter.

– Vi svenskar tar ofta inte kontakt med människor vi inte känner sen tidigare. Vi sätter oss inte på den sista lediga platsen på bussen och vi undviker gärna att tala med okända om det inte är absolut nödvändigt. Vi vill inte sticka ut och vi vill inte inkräkta på någon annans privata sfär, detta trots att många av oss gärna tar chansen att hitta nya bekantskaper utanför vår egna närmsta krets när tillfälle ges. Med detta projekt vill vi visa att steget inte behöver vara så långt.

Många utlandsfödda svenskar har bott åratal i Sverige utan att känna sig integrerade i det svenska samhället. Båtlivet inbjuder till gemenskap, naturupplevelser, teamwork och ett tillfälle att uppleva något tillsammans på ett annorlunda sätt och oavsett nautiska förkunskaper eller språk. Trots detta är det få människor med utomeuropeisk härkomst som inkluderas i båtlivet som präglas av tradition och kontakter.

– Båtlivet är fortfarande ett relativt slutet sammanhang där få människor med utländsk bakgrund inkluderas. Detta vill vi ändra på, säger Svenska Båtunionens Simon Vinokur, projektledare för ”Integrationssegling”.

Plats: SBU:s monter D05:19

Tid: Projektet löper under hela mässperioden. Bemannad monter med projektledare för “Integrationssegling” samt illustratör på plats:

Lördag 4 februari: 10-11:30, 15-16:30

Söndag 5 februari: 10-12, 13-14

Lördag 11 februari: 10-12, 13-14

Söndag 12 februari: 10-12, 13-14

 

Bilden: Handtecknad tapet som klär Svenska Båtunionens monter. Illustratör: Lisa Possne Frisell.