13 februari, 2017

Allt för sjön startar Optimist Challenge för unga seglare och båtklubbar

Båtmässan Allt för sjön i samarbete med Svenska Seglarförbundet, Sweboat och Far East boats startar upp Optimist Challenge för upp till 30 båtklubbar. På mässan som arrangeras 4–12 mars på Stockholmsmässan kommer det att vara två byggtillfällen där varje klubb får bygga sin egen jolle i marinplywood. Båtarna visas sedan upp 1 juni när allt avslutas med en regatta där bland annat den bäst designade båten utses.

På 60- och 70-talet byggdes tusentals optimistjollar i källare runt om i Sverige. Nu ska Allt för sjön väcka liv i nybyggarandan när de ger ett 30-tal båtklubbar möjligheten att delta i Optimist Challenge. Den första delen sker 4-5 mars och 11-12 mars under mässan. Då kommer klubbarna bygga sina jollar med perfekta förutsättningar i form av en komplett byggsats samt roder, centerbord, rigg och segel. Det kommer även finnas experthjälp på plats i form av erfarna båtbyggare som lotsar klubbarna igenom de olika byggmomenten.

När jollen är färdig tar klubben med den hem för målning och lackning. Här ska kreativiteten flöda, det finns inga begränsningar.

Finalen på Optimist Challenge 2017 sker den 1 juni i Stockholm. Då träffas båtklubbar med sina nybyggda optimistjollar för spännande tävlingar.Förutom segling i trevliga och lättsamma former koras vinnaren av den bäst designade jollen tillsammans med andra priser i tävlingen.

– Vi vill vara med och stimulera ”vi vill, vi kan, vi gjorde det” teamkänslan bland unga seglare. Att få bygga en gemensam båt och sedan tävla på vattnet i Optimist Challenge hoppas vi skall stärka den känslan, säger Hanse Thorslund projektchef Allt för sjön.