14 februari, 2017

Keizer 42 – lyxig daycruiser byggd av Bavaria

Den väldiga daycruisern Keizer 42 var en av de snyggare motorbåtarna som hade premiär på Boot Düsseldorf 2017. Med vackra, långa linjer och en gigantisk sittbrunn är detta en båt för alla som vill njuta på sjön.

Keizer 42 har mycket av det utrymme och stil som många söker i en större daycruiser. Trots sina klassiska linjer har dock båten en modern drivlina.

Båtmärket Keizer Yachts har skapats av båtentusiasterna Siep Keizer och Jos Brehler, som har förberett sin satsning i flera år. De har båda erfarenhet av båtbranschen på internationell nivå.

– Det var min dröm att utveckla en båt som inte bara är fantastiskt snygg utan också praktisk och överkomlig, säger Siep som ansvarar för designen tillsammans med det holländska yachtföretaget Vripack.

Enligt Jos Brehler finns det inte någon båt som kommer i närheten av Keizer 42. Båtens styrkor ligger dimensionerna med stora innerutrymmen till ett förhållandevis bra pris. Enligt varvet kostar båten cirka hälften av jämförbara modeller från andra båttillverkare. Priserna börjar på 235 000 Euro plus moms. I Norge säljs Keizer 42 av Bavariaimportören. Där landar priset till konsument inklusive utrustning och moms på cirka 3 Mkr. Prisnivån är möjlig tack vare serieproduktion hos Bavaria Yachtbau och en annorlunda modell hur de arbetar med återförsäljare.

Keizer 42 är inspirerad av en traditionell runabout, men med en mer modern drivlina i aktern. Köpare kan välja mellan diesel med två Volvo Penta D4 motorer (2x 300 hk), två D6 (2x 400 hk) eller Mercury bensinmotorer på 2×320 hk. Beroende på motorval kan båten nå en toppfart på 40 knop.

En av nyheterna i båten är den fullständigt platta durken. Detta har vi sett i flera år på främst större segelbåtar, men nu kommer det alltså även i motorbåtar.

Båten har ett öppningsbart tak och stora ytor för den som vill umgås med kompisar eller bara solbada. Pentryt är placerat i sittbrunnen.

Under däck finns bland annat en stor ägarkabin med två soffor och en king size säng. Ståhöjd under däck är 1,90 m. Båten har även en gästkabin med två bäddar.

De första exemplaren av Keizer 42 är redan sålda inför premiären på Düsseldorf Boot 2017 (hall 5, stand E21).

 

 

Tekniska fakta

Längd: 13,42 m

Skrovlängd: 12,99 m

Bredd: 3,99 m

Design: Vripack

Båtbyggare: Bavaria Yachtbau

CE-klass: B

Personer: 12

Toppfart: 40 knop

Bränsle: 1 200 liter

Vatten: 250 liter

Hålltank: 120 liter

Material: GRP vakuuminjicerad plast

Pris: Från 240 000 Euro plus moms

Info: http://www.keizeryachts.com