Upplevelser och båtar på Allt för sjön

Nästa vårtecken för båtfolket som markerar starten på båtsäsongen är Allt för sjön, som arrangeras 4–12 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Utöver många nyheter på motorbåtsavdelningen finns mässans största båtar på seglingsavdelningen, där det bland annat är premiär för ClubSwan 50 och More 55. Den sistnämnda fanns även med på Båtmässan i Göteborg.

På Allt för sjön 4–12 mars blir det ett stort utbud av motorbåtar, framförallt dagtursbåtar. Mässan utlovar fler premiärer och riktigt stora båtar som till exempel nya Nordstar 47 som kommer direkt från Helsingfors båtmässa.

Utbudet av motorbåtar speglar marknaden och försäljningen väl. Motorbåtar upp till 8 m längd står idag för den absolut största marknadsandelen.

Yamaha har även i år tagit upp Europas största monter på 1 600 m2 till Stockholm. Där visas nyheter från Yamarin, Husky, Buster, Finnmaster och Jeanneau. Ett stort finskt inslag, med andra ord.     Dessutom visar den finska båtindustrin upp sig i en gemensam monter som blir dominerande i A-hallen. Det visar på den tilltro finländarna har till Sverige, som är deras största exportmarknad. Den finska båtförsäljningen till Sverige uppgår årligen till 60 MEURO, motsvarande 575 Mkr.

Bland de svenska utställarna märks premiärer som till exempel Linder Arkip 530, som visas för allra första gången.

Trots att nyförsäljningen av större segelbåtar är mycket svag satsar Allt för sjön ordentligt på segling som tema. Den största segelbåten på mässan blir More 55, som visades i Göteborg och även kommer till Stockholm.

– Vi försöker göra segling till en besökarupplevelse. Dels ligger More 55 på mässan och symboliserar nya typen av båtägande, dels har vi flyttat samman More Sailing och Navigare Yachting, Croatia Yacht Club och flera andra charterföretag som guide för nya seglingsupplevelser, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön

– Vi har även skapat ett Grand Prix-område med ClubSwan 50 och två andra fina segelbåtar: Ker 40+ och MC 31. Det är ett sätt att öka intresset för segling och samtidigt visa upp lite specialbåtar.

Classic Boat Show har också mycket segling, från begynnelsen och framåt. Bland annat firas Folkbåten 75 år och IF-båten 50 år.

Allt för sjön har ofta varit scenen för dem som vill testa nya koncept. Bland nyheterna i år finns en italiensk solcellsdriven katamaran.

I Tillbehörshallen kan besökarna hitta en lång rad nyheter, både från elektronikutställarna och traditionella tillbehör.

Andra fredagskvällen (10 mars) håller mässan öppet lite längre (till kl. 20.00) för att alla ska kunna vara med om ett ”After Work”.

Bildtext: ClubSwan 50.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*