6 mars, 2017

Canados 428 Gladiator – lyx för stora plånboken

Nya Canados 428 Gladiator blir den minsta båten från italienska Canados på 30 år. Samtidigt räknar varvet med att den ska dra ordentligt med intresse.

Linjerna är både moderna och klassiska på denna 13 m långa tender, som kan utrustas med topp eller köras helt öppen. En del av idéerna ombord känns som hämtade från finska Axopar (toppen) eller svenska HOC (däckslinjerna).

Gladiator 428 är designad av Marco Casali med strikta regler från Canados egen designavdelning. Båten ska byggas med modern teknik, inklusive vakuuminjicering med E-Glass vinyl-ester och kärna av balsa med Airex. Hon byggs vid varvet i Ostia, 7 km från Fiumicino International Airport Leonardo Da Vinci. Varvet grundades 1946 och har allt sedan starten byggt över 700 yachter i storlek upp till 36 meter.

Båten levereras som standard med GPS kartplotter, autopilot, ekolod, bogpropeller och joystick. Hon får också en helt egen instrumentpanel med ”crystal cockpit”. Debuten sker på Cannes Yachting Festival 2017 i september och därefter visas båten på Fort Lauderdale International Boat Show 2017.

Canados i USA är kända för sina stora yachter byggda helt efter kundernas önskemål. De båtar som byggts fram till nu är från 76 fot (23 m) och uppåt i storlek enligt samma metoder som varv bygger mega yachter.

Det är därför varvet har bestämt sig för att ta fram denna läckra motorbåt i en begränsad upplaga. Den kan anpassas helt efter varje kund, men har ändå en grundspecifikation (semi custom). Varvets mål är bland annat att ta fram den lyxigaste daycruisern på marknaden. Varvet siktar på en produktion om 6–8 båtar i år och därefter minst 20 båtar per år framöver.

Canados 428 Gladiator är dock inte för vem som helst. Den är avsedd för den som kan köpa det allra bäst, oavsett priset. Därmed kan vi anta att priset hamnar i nivå med mega yachter, som ofta brukar kosta 1 MUSD – per meter båt. Riktigt så dyr kan dock inte den här båten bli – det är näst intill omöjligt, om inte allt täcks med guld…

Skrovet är designat för riktigt fina egenskaper med 21 graders V-boten. Hela sittbrunnen, från badplattformen till kabindörren, är i en nivå utan steg med risk för att snubbla.

Båten är främst tänkt för vackra dagar och har därför rymliga soldäck och uteutrymmen som inbjuder till gemenskap med familj och vänner.

Motoralternativen är:

2xVolvo Penta stern drives D6 – 400 hk.

2xCummins QSB6.7 – 550 hk med ytskärande drev.

Tre eller fyra utombordsmotorer.

Beroende på motoriseringen anges toppfarten till 37–55+ knop.

 

Tekniska fakta

Längd:        13,04 m / 42’9”

Längd skrov:           11,94 m / 39’2”

Bredd:              4,19 m / 13’9”

V-botten: 21º

Djupgående: 0,75 m / 2’6”

Vikt:    8,500 kg / 18,740 lbs

Bränsle:         1 050 liter / 277 US Gallons

Räckvidd:    350 Nm

Personer:            16 i C category – 12 i B category

Info: www.canados.com