9 mars, 2017

Fjärde båten klar för Volvo Ocean Race

Ett fjärde team är nu klart för Volvo Ocean Race 2017–18, vilket det blir presenteras i slutet av den här månaden. Men nu börjar det bli riktigt bråttom för tävlingen inför starten i höst. Av åtta seglingsfärdiga båtar är bara fyra team presenterade.

Tidigare har teamen velat ha ett år på sig för förberedelserna inför världens längsta havskappsegling. Den här gången blir det omöjligt eftersom starten går om några månader.

Vid starten i Alicante 22 oktober kommer följande team definitivt att vara med:

Team AkzoNobel

Dongfeng Race Team

MAPFRE

Samtliga dessa har hållit på med sina förberedelser sedan några månader och har därmed en stor fördel över de team som kommer in sent. Tävlingen kräver mycket noggranna förberedelser inför de väntande 45 000 Nm som väntar. Seglarna kommer bland annat till Lissabon, Kapstaden, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff och Göteborg innan de går i mål i holländska Haag i juni 2018.

Det är Volvo Ocean Race som äger och driver de båtar som deltar. De flesta är renoverade och har redan varit med en gång, men en av båtarna i årets segling är helt. Denna ska seglas av Team AkzoNobel.

Den båt som Team AkzoNobel ska segla, under ledning av den holländske skepparen Simeon Tienpont, är en helt ny Volvo Ocean 65 som för tillfället färdigställs vid varvet Persico Marine i Bergamo, Italien. Båten beräknas bli helt klar i maj.

– Vårt team är helt nytt, så för oss känns det bra med en helt ny båt, sa Simeon Tienpont på en presskonferens på den pågående båtmässan HISWA Amsterdam Boatshow på onsdagen.

Tienpont har varit med om att vinna America’s Cup två gånger och har även deltagit i Volvo Ocean Race ett par gånger (ABN Amro Two 2005–06 och Team Vestas Wind 2014–15), så han är erfaren. Frågan är hur långt det räcker i denna stentuffa tävling jorden runt.

Om Volvo Ocean Race ska bli den framgång som arrangörerna hoppas på så måste de presentera minst två eller tre projekt till den allra närmaste tiden. Annars hotas kanske hela tävlingens framtid.