17 mars, 2017

Första kvinnorna mönstrar på Dongfeng

De två kvinnliga toppseglarna Carolijn Brouwer och Marie Riou mönstrar på Dongfeng Race Team inför Volvo Ocean Race 2017–18. Därmed får den kinesiska båten avancerad förstärkning och uppfyller reglerna för Volvo Ocean Race.

Carolijn Brouwer och Marie Riou tar med sig mycket seglingserfarenhet in i teamet, inklusive fem OS-titlar och åtskilliga VM-titlar. De ansluter till Dongfeng tillsammans med Jérémie Beyou, Stu Bannatyne och Daryl Wislang, som annonserades förra veckan som den första delen av teamet inför seglingen 2017–18.

Brouwer, 43 år, är en av Nederländernas mest respekterade idrottskvinnor och en veteran med två Volvo Ocean Race bakom sig. Hon seglade med Amer Sports Too åren 2001-02 och Team SCA under 2014-15. Hon är också en före detta ”World Sailor of the Year” och har seglat OS tre gånger.

Hon åtföljs av France’s Riou, 35 år, som har seglat två gånger i OS, inklusive Rio 2016, och har vunnit fyra världsmästerskap i Nacra 17.

Paret har valt ut efter omfattande tester med segling och racing, både på skyddade vatten och offshore, i Australien och i Portugal.

Caudrelier, som blir skeppare på Dongfeng igen efter att ha säkrat tredjeplatsen 2014–15, är mycket nöjd med tillskotten. Han beskriver dem som två extremt begåvade seglare.

– Jag väljer Carolijn för att hon slog oss flera gånger under det senaste racet när hon var rorsman på Team SCA i In-Port Races, säger han.

– Rious år med OS-seglingar och träning blir också ett värdefullt tillskott för oss. Hon är en mycket bra seglare med hur mycket erfarenhet som helst. Hon kommer från Bretagne i Frankrike, så hon har lång erfarenhet av havskappsegling.

Valet av Brouwer och Riou är det första tecknet på att den nya regeln i Volvo Ocean Race för att uppmuntra kvinnliga seglare fungerar.

Enligt de nya reglerna begränsas helt manliga besättningar till sju seglare medan team som har kvinnliga seglare får välja från en kombination med sju män plus en eller två kvinnor; fem män och fem kvinnor eller elva kvinnorn.

Volvo Ocean Race startar från Alicante 22 oktober. På sin väg runt jorden besöker båtarna Lissabon, Kapstaden, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport RI, Cardiff och Göteborg. därefter blir det målgång i Haag i slutet av juni 2018.