28 mars, 2017

Ny 31-fotare från Storebro

Efter några tuffa år satsar småländska Storebro återigen på nyproduktion av motorbåtar. En 31 fot lång motorbåt ska produceras med start nästa år, uppger SR P4 Kalmar.

Sedan den nuvarande ägaren, Roger von Haugwitz, tog över anrika Storebro i Vimmerby har det varit tufft för bolaget att komma tillbaka. Detta trots att företagets varumärke fortfarande är starkt och båtarna välkända långt utanför Sveriges gränser.

Men det räcker inte. Marknaden måste finnas där och för Storebros tidigare, lite större modeller har marknaden minskat och samtidigt blivit tuffare med hård konkurrens från båttillverkare i främst England och Frankrike.

Den nya ägaren, som köpte Storebro 2012, tror hårt på företagets förmåga.

– Det sitter i vägarna och det är där traditionen av båtbyggeri finns, säger Roger von Haugwitz till Båtliv.

Von Haugwitz driver även andra företag i Stockholmsområdet och har haft möjlighet att täcka förlusterna i Storebro. Men med den nya modellen och inkomster från de reparationer som hela tiden har gjorts på varvet kanske han kan få det på rätt köl igen.

Den nya modellen som syns på bilden här intill är på 31 fot eller närmare bestämt 9,30×3,20 m lång. Båten förses med en singelinstallerad motor, ett bra tips är nog en Volvo Penta D6 diesel med cirka 400 hk.

– En båt på nio meter är helrätt för att den är enklare att hantera än större båtar, säger Roger von Haugwitz.

Eftersom von Haugwitz även äger en plastfabrik i Lysekil (Lyseplast) kan alla plastdetaljer tillverkas där. Montering och inredning planeras dock att utföras i Storebro.

Info: www.storebro.se