28 mars, 2017

Vi sitter alla i samma båt

Som nybliven båtägare var det mycket som var helt nytt för mig jämfört med vårt tidigare campingliv. Med vår husvagn rullade vi in på fulla campingar och blev tilldelade jordens minsta plats mellan stora flådiga vagnar människor som spridit ut sig med grillar, cyklar och diverse möblemang över halva campingen.

När man snyggt rullar in kommer publiken snabbt på plats, ofta med varsin klappstol i handen. De sätter sig på behörigt avstånd och tittar oblygt på när man ska trassla sig in på sin plats. Backa hjärtat! Vrid lite till höger och framåt, vrålar åskådarna lite för högt och vasst.

När stressen börjar krypa på och man äntligen har kommit tillrätta på platsen skall förtältet upp. Det är en prövning för ett äktenskap!

Nu kommer vi till den för mig stora skillnaden– när vi för första gången skulle lägga till i en gästhamn. Jag har tur som har en väldigt lugn make som inte stressar upp sig när jag i springer runt som en yr höna ombord. Jag fendrade av, ordnade tampar och skrek som vanligt lite för högt och gällt mina panikslagna anvisningar. Det låg galet fina båtar i närheten, det var trångt och svetten rann.

Då såg jag i ögonvrån hur det började röra sig på båtarna närmast och på bryggan. Det fendrades av även där och det var flera utsträckta händer till tamparna när vi kommer intill. Wow! – min första tanke var att dom hade sett och hört mig och tänkt att, stackare, vi måste hjälpa dom så dom inte pajar våra båtar.

Men nej, så var det inte. Det var genuint intresse och hjälpsamhet av ett slag jag inte mött i min tidigare campingkarriär. Nu har jag lagt till i många hamnar många gånger, men jag känner fortfarande lite stress varje gång. Jag döljer det lite bättre nu förtiden, men alltid – det slår aldrig fel – finns det hjälpande båtmänniskor med direktiv och framförallt hjälpande händer.

Det imponerar stort på mig när vi är på sjön att oavsett vad vi kommer i för båt, segel, motor, gammal eller ny, veteraner eller nybörjare. Vi sitter alla i samma båt…

Camilla Sydner Svensson är ordförande i Askersunds Segel & Motorbåtsklubb, som utsågs till Årets Båtklubb 2015.