30 maj, 2017

Det finns alltid något att fira

Äntligen sommar och äntligen båtsäsong! Som jag har väntat, hela vintern har jag suttit hemma på kammaren och planerat sommarens äventyr, både för båtklubben och för vår semester.

De första helgerna i hamnen är så mysiga, när alla båtgrannar är i hamnen och stuvar, polerar och fixar på sina båtar. Det ska inspekteras och vinterns nya inköp skall avhandlas, klämmas på och imponeras av.

Vår båtklubb startar säsongen med arbetsdag i hamnen och på kvällen har vi passat en utmaning till vår grannklubb i bowling på vår lokala O´Learys, en aktivitet för alla som vill och kan, kvällen avrundas med en gemensam grillbuffé och snack om väder, vind segel och motorer. Ett och annat världsproblem löses säkert under kvällen i någon sittbrunn.

Det finns alltid något att fira. Vår båtklubb fyller vi 50 år, så vi dundrar på med ett 50-årskalas. Alla som känner mig vet jag älskar kalas och fester i alla former. Den roliga utmaningen i en båtklubb är att hitta aktiviteter som passar alla, vi har medlemmar i åldersspannet 0–100 år.

På förmiddagen planerar vi att starta upp med en segeltävling, de som inte seglar hejar på, blåser ballonger och bakar tårta. Därefter samlas vi på bryggan för fikastund tillsammans, det behöver inte vara mer komplicerat än så.

Trampbåtsracet, som ska avgöra vilken brygga som står för städningen dagen därpå, är en viktig tradition. Den lockar fram tävlingshornen hos de lugnaste. Vi har även en fisketävling för barnen med sponsrade fina priser från lokala företag.

På kvällen kör vi på enligt lång tradition med liveband, dans och samkväm på bryggan. Det kan bli en och annan överraskning också, men det kan jag ju inte berätta här.

Bidragen till årets fototävling börjar strömma in, bilder på badande barn, värmande brasor, däckskatter och hundar, soliga fördäck, båtar som speglar sig i solen, ett kul sätt att se vart och vad de andra medlemmarna håller på med under semestern. I år ska i alla fall jag och min familj försöka ta oss ur Vättern, det är min plan. Vi vill gärna dra ihop en liten kortege med erfarna sjömän och kvinnor som vill hänga på oss, en resa där det ska badas, skålas, ätas, samtalas, sjungas och skrattas.

Båtsäsongen är här med tre plus och tre minus. Vi döper listan till Vind i segel och Kölhalning.

Vind i segel:

  • Vi får ha stort 50-årskalas och massa andra kul aktiviteter i vår båtklubb i sommar.
  • Jag får träffa och umgås med sommarkatterna i flera månader framöver.
  • Vår 15-åriga dotter fortfarande ser fram emot att åka ut med båten.

Kölhalning på:

  • Vattenståndet i Vättern är lägre än på många år,
  • Jag hade råkat glömde tömma varmvattenberedaren inför vintervilan.
  • Fiskmåsarna har utsett min båt till toalett.

Camilla Sydner Svensson är ordförande i Askersunds Segel & Motorbåtsklubb, som utsågs till Årets Båtklubb 2015.