29 mars, 2017

Bugatti och Palmer Johnson bygger 20 m sportyacht

Tillverkaren av världens mest kända sportbil, Bugatti, och en av världens mest innovativa yachtbyggare, Palmer Johnson, sjösätter ett gemensamt projekt. Nya Bugatti Niniette 66 blir något alldeles extra och är den första i en serie båtar på 50–88 fot.

De här välkända företagen har en fantastisk historik vad gäller att ta fram båtar och bilar som verkligen sätter avtryck. Den nya sport yachten är inspirerad av Bugatti Chiron. I den version som tas fram gemensamt av Palmer Johnson och Bugatti blir det en begränsad upplaga kallad Bugatti Niniette 66. Troligen med en prislapp som ingen vanlig båtägare har råd att ens fundera över.

Idag är Bugatti kända som bilbyggare, men företaget har en bakgrund även inom båtar. Det tog fram en speedboat redan 1930 till Prince Carlo Maurizio Ruspoldi och grundaren Ettore Bugatti döpte denna båt till Niniette – familjens smeknamn på hans yngsta dotter, Lidia.

Palmer Johnsons historia med att bygga revolutionerande yachter påminner om Bugattis bakgrund. Båda företagen älskar symmetri och typiska, svepande linjer. Palmer Johnson jobbar gärna med moderna material som kolfiber och skrov som ligger i framkant.

När Bugatti och Palmer Johnson presenterade sitt första samarbete (2015) var målsättningen att skapa en sportbåt baserad på båda företagens kunskap med design-DNA från Bugatti. Efter att de första ritningarna presenterades sent 2015 visade en stor grupp möjliga kunder intresse – av dem var flera ägare av bilar från Bugatti. De flesta ville dock ha en närmare koppling med den senaste superbilen från Bugatti, Chiron, efter bilens världspremiär i mars 2016. Resultatet blev båten på bilderna här intill.

Den 20 m långa yachten har ett innovativt skrov från Palmer Johnson i kombination med en smäcker överbyggnad. Båten har en bred akter för att öka bärigheten och farten. Konstruktionen gör att skrovet tål en bredare överbyggnad än traditionella båtar.

Båten har ett rymligt, öppet däck samt en stor yta runt förarplatsen och akteröver. Bugatti har lagt stor vikt vid att hålla högsta standard på detaljarbetet och de material som används i båten. I den elegant utformade sittbrunnen finns bland annat en jacuzzi och en champagnebar samt en ”kamin” i ett bord med öppen låga.

Under däck är designen extremt tydlig Bugatti. Båten kan byggas med flera olika inredningsalternativ och ett antal olika kabinlösningar, allt med högsta standard och komfort. Materialen är polerad metall, kolfiber, läder och marmor.

Båtens toppfart anges till hela 44 knop för det slanka och relativt grunda skrovet med ett djupgående på endast 0,83 m.

Motorerna är som standard två Man V8 dieslar på 16,2 liter vardera och effekten 1 000 hk. I en kraftfullare variant installeras två stycken MAN på vardera 1 200 hk, vilket ska ge en toppfart på 48 knop.

 

Tekniska fakta

Längd:         20 m

Bredd:          6,5 m

Toppfart:      44 knop

Skrov:           Kolfiber

Djup:            0,83 m

Info:              https://www.bugattininiette.com