19 april, 2017

Världens första snabbgående yacht med hybriddrift

Här är världens första halvplanande yacht som helt körs på hybriddrift. Det är holländska Heesen Yachts som har döpt nybygget YN 17850 (”Project Nova”) vid ett varv i Oss.

Med namnet M/Y Home är detta världens första snabbgående yacht som är utrustad med hybriddrift. Det finns andra hybridyachter, bland annat svenskägda Savannah, men den här är byggd enbart för hybriddrift.

Home är inte bara en extremt effektiv med mycket låg bränsleförbränning. Hon är också en av de tystaste yachterna som erbjuder det som idag blir allt mer av en riktig lyxvara: tyst båtliv.

Tack vare två vattenkylda likströms elektriska motorer som driver via vanliga propelleraxlar, vardera på 127 kW, får yachten en marschfart på 9 knop med hjälp av enbart generatorerna. Därmed kan besättningen lämna hamnen utan att väcka ägaren och hans eller hennes gäster!

Ombord finns två kraftkällor för framdrivning: diesel mekanisk och diesel elektrisk. Endera källan kan användas oberoende eller samtidigt, vilket ger mindre buller och vibrationer, mer flexibel energihantering och ökad effektivitet.

Räckvidden är hela 3 750 Nm vid en marschfart på 12 knop medan toppfarten är 16,3 knop. Detta uppnås med bara två MTU 12V à 600 kW vardera – relativt små motorer för en yacht av hennes storlek. Detta bevisar, enligt Heesen, åter den höga effektiviteten hos deras ”Fast Displacement Hull Form”, som har utarbetats av Van Oossanen och genomförs av Heesen.

M/Y Home är en 50 m aluminiummotoryacht som väger lite mindre än 500 ton. Båten har ett djupgående på endast 2,15 meter, vilket ska göra henne extra lämplig att cruisa i vattnen runt Bahamas. Yachtens profil är mycket tydlig med skarpa slag, en väl tilltagen överbyggnad, en bred central trappa för att komma åt stora badplattformen från huvuddäck och riklig användning av glas.

Cristiano Gatto svarar för designen av inredningen, som är helt kundanpassad. Den italienska designern och hans team har satsat på en ljus känsla i hela inredningen med tyger, läder och lackerade ytor i vitt kontrasterande mot varmare trä. Möblerna är i djuprött och vinrött. Matbord och barer är specialdesignade av Cristiano Gatto och utförda av hantverkare hos Heesen Yachts Interiors.

Ägarkabinen ligger på huvuddäck framåt och inkluderar ett stort badrum med dusch och ett mycket ljust sovrum med fönster från golv till tak, som ger både rymdkänsla och fin utsikt. Ombord finns fem lyxiga hytter på nedre däck, bland annat en VIP-hytt. Här finns även gym och relaxavdelning.

Efter hennes sjösättning kommer Home att vara kvar i hamnen i Oss för att börja driftsättning av hennes system. Hon kommer att flyttas till Rotterdam där hon kommer att genomgå hennes testkörningar och officiella tester innan leverans till sina ägare i juni.