25 april, 2017

Baltic Yachts sjösätter största kolfiberbåten

Finska Baltic Yachts sjösätter den största kolfiberbåten som varvet har producerat. Den nästan 54 m långa Baltic 175 Pink Gin VI transporterades häromdagen till hamnen i finska Österbotten.

Baltic 175 Pink Gin VI, världens största slup helt byggd i kolfiber, fick göra sin premiärtur på landsväg, dragen av lastbilar. Hon transporterades på ett säkert sätt de 21 km som leder från Baltic Yachts produktionsanläggning i Bosund till hamnen i Jakobstad. Nu väntar slutmontering och tester med mera inför leveransen om några månader.

Denna superlyxiga, silverfärgade segelyacht, helt byggd i kolfiber, väger totalt 160 ton utan barlasten som är på ytterligare 75 ton. Det låter väldigt mycket men är ovanligt lite för en yacht i den här storleken, vilket tillsammans med kölvikten bör betyda att hon är väldigt styv och snabb att segla.

Transporten till hamnen gick dock väldigt lugnt tillväga. Med 10 km/h på en ganska smal väg och genom ett antal korsningar med rondeller hade de ansvariga på Baltic Yachts ett hårt jobb att få henne till vattnet. De har dock erfarenhet av betydligt större transporter av värdefulla yachter från föregående projekt.

Nu ligger Pink Gin VI i hamnen och väntar på att få sin 71 ton, tvåstegs lyftköl monterad. Detta ska ske senast 12 maj. Leveransen av den 175 fot (54 m) långa yachten kommer att ske under sommaren.

Designer för Pink Gin VI är Judel/Vrolijk & Co medan design och styling kommer från Design Unlimited. Bland de mer utmärkande egenskaperna märks hennes 223 fot (67,9 m) höga mast, som även den är i kolfiber och en mycket avancerad inredningsdesign. Yachten är bland annat utrustad med två balkonger, vilket är ovanligt på segelyachter.

 

Tekniska fakta

Längd ö a:   53,9 m

Bredd:          9,55 m

Djup:            4,5/7 m

Depl.:           250 000 kg

Barlast:        75 000 kg

Info: www.balticyachts.fi