9 maj, 2017

Översikt och detaljer med rastersjökort

Intresset för rastersjökort i för navigering på sjön ökar ständigt och företaget Solteknik förbättrar och utvecklar sina rasterprodukter.

Här är en youtubelänk med navigering i sankt Anna skärgård med Sony Xperia Tablet Z4 och Sony Xperia Z5 smartphone:

Systemet fungerar bra med översikten på Z4:an och detaljnivå på Z5.an. Även andra kombinationer av plattor och telefoner kan användas. Men ljusstyrkan och vattentätheten gör att Sonys produkter är steget ”vassare”, enligt Solteknik. Sjökortet är det nya sammanhängande sjökortet från Hydrographica som företaget har skapat för Sankt Anna och Gryts skärgårdar.

Noggrannheten på Hydrographicas sjökort och Sony produkterna är mycket bra. Med Hydrographicas sjökort utan skarv kan man köra eller segla från Arkösund till Häradskär utan ett enda sjökortsbyte. Naturligtvis visar den här filmen något av extrem användning och för tydlighetens skull är det inte första gången jag kör i dessa farvatten.

Testbåten är en hyttbåt av aluminium, AluCraft 19AC, och ingen extra GPS var kopplad till plattan eller telefonen. Filmen visar också en prototyp av monteringsplatta från Brodit för läsplattor och telefoner.

SonyXperia Z4 10,1” Tablet 4G modellen med Appen Marine Navigator och rastersjökort över Sverige inklusive alla Hydrographicas sjökort installerade och klara kostar 7 975 kr. (Även Hamnspecialerna för Stockholms skärgård ingår.)

www.soltek.se