11 maj, 2017

Match Cup Sweden: Kvalsegling avgörs i Göteborg

I helgen avgörs Match Cup Göteborg där ett högklassigt startfält tävlar om avancemang till seglingsklassikern Match Cup Sweden.

– Vi ser fram emot att sättas på prov i M32-katamaranerna igen, säger Anna Östling som är skeppare för ett av lagen.

Det återstår mindre än två månader till årets stora seglingshöjdpunkt på västkusten – Match Cup Sweden 2017. Förra året blev det en succépremiär med M32-katamaraner i tävlingen och en storslagen VM-final. I år är Match Cup Sweden den tredje deltävlingen i World Match Racing Tour, världscupen i matchracing som avgörs med final i Kina i höst.

Evenemanget samlar den yppersta världseliten i sporten och till helgen ska startuppställningen fyllas på med ytterligare två lag. Kvaltävlingen Match Cup Göteborg avgörs på GKSS i Långedrag med start på fredag och finalseglingar på söndag. Bland deltagarna finns Anna Östling och hennes lag som är regerande världsmästare i matchracing på damsidan.

– Vi hoppas på ett bra samarbete ombord och att vi kan visa oss själva att vi tagit kliv framåt jämfört med förra säsongen, säger Anna Östling. Vi blir mer och mer säkra och det ska bli superkul i helgen.

Ett annat svenskt lag som har höga förhoppningar är Artemis Youth Racing. I juni kommer de segla Red Bull Youth America’s Cup som avgörs parallellt med den stora finalen av America’s Cup på Bermuda. Att vinna en startplats i Match Cup Sweden 2017 kan bli en bra uppladdning inför den utmaningen.

– Det hade varit jättestort för oss att ta oss vidare till Marstrand för det är en av de största seglingshändelserna i Sverige under året, säger Gustav Petterson, 23 år och skeppare för Artemis Youth Team.

Totalt tävlar 16 lag på Marstrand och åtta lag med tourkort får automatiskt en plats i startuppställningen. Fyra lag har redan vunnit en plats genom att nå final i kvaltävlingar i Perth, Australien och Miami, USA. Två lag bjuds in som wildcards och vilka lag som får de sista två platserna avgörs i Långedrag nu till helgen. Kvalet avgörs med en grundomgång där alla lag möter varandra och de bästa går vidare till semifinal och final på söndag.

Deltagande lag och skeppare i Match Cup Göteborg:
Torvar Mirsky (AUS) – Mirsky Racing Team
Mans Holmberg, SWE – CFA Sports
Jonas Warrer (Den) – Warrer Racing
Pieterjan Postama (NED) – Sailing Team NL
Patrik Sturesson (SWE) – Cape Crow Vikings
Kim Kling (SWE) – Caprice Match Racing Team
Anna Östling  (SWE) – Team Anna
Rasmus Rosengren (SWE) – Artemis Youth Racing

Följ tävlingen
Youtube – www.youtube.com/worldmatchracingtour