16 maj, 2017

Säsongspremiär för Allsvenskan Segling

Till helgen (19–21 maj) drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Fyra deltävlingar står på programmet. Först ut är Strängnäs där det blir stadsnära seglingar på Ulvhällsfjärden precis nedanför domkyrkan.

 

Arrangörsklubben Strängnäs Segelsällskap satsar stort på att skapa en minnesvärd seglarfest med korta race nära land och med kunniga speakers och många festliga kringarrangemang.

Under 2017 kommer Allsvenskan att avgöras med fyra deltävlingar spridda över landet. Först ut är alltså Strängnäs, därefter står Ekerö Båtklubb på tur som arrangerar en deltävling 9–11 juni i Jungfrusund på Ekerö utanför Stockholm. Tredje deltävlingen arrangeras i Jönköping där seglingarna kommer att avgöras 25–27 augusti på Munksjön mitt i stan. Sista ut blir SS Kaparen och Kungsbackafjorden 8–10 september.

– Strängnäs Segelsällskap har haft ett lag med i Allsvenskan under både 2015 och 2016. Då vi har en seglingsarena som ligger centralt, så föddes en tanke att arrangera Allsvenskan på hemmaplan. Ett perfekt sätt för oss att skapa intresse både för idrotten segling och för klubben. Vi siktar på att erbjuda både seglare och publik stadsnära seglingar med en vacker kuliss och ett lättillgängligt race village, säger Tommi Rotonen i arrangörsklubben.

Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vilken klubb som till slut bärgar guldet.

I fjol hade flera klubbar med sig supportrar på plats vid deltävlingarna. De som inte har möjligheten att se seglingarna på plats, kan istället sitta hemma framför datorn och följa kampen via SAP Sailing Analytics på Seglarförbundets hemsida och på Facebook.

De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar. Under allsvenskans debutår 2015 var det så jämnt att KSSS och Ekolns Segelklubb hamnade på samma poäng och lika många vunna seglingar. Det som till slut skilde dem åt var att KSSS hade några fler andraplatser. Andra året var det nykomlingen Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg som gick hela vägen och seglade hem det allsvenska guldet.

 

 

Allsvenskan 2017 består av de 15 bästa lagen från Allsvenskan 2016 samt de tre klubbar som tog sig till Allsvenskan via kval i Båstad hösten 2016. Dessa tre var Lommabuktens Seglarklubb, Oxelösunds Segelsällskap och Rörviks Segelsällskap.

 

Deltagande klubblag Allsvenskan Segling 2017

Cape Crow Yacht Club
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Ekolns Segelklubb
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Hjuviks Båtklubb
Halmstads Segelsällskap
Segelsällskapet Kaparen
Jollekappseglarna Västerås
Örnsköldsviks Segelsällskap
Malmö Segelsällskap
Långedrags Segelsällskap
Strängnäs Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Wikens Båtselskap

———————————-

Lommabuktens Seglarklubb

Oxelösunds Segelsällskap

Rörviks Segelsällskap

Foto: Tommi Rotonen.