19 maj, 2017

Internationella Flytvästdagen 21 maj

Flytväst räddar liv. Men fortfarande sker många drunkningsolyckor som skulle kunnat undvikas om den olycksdrabbade hade burit flytväst. Därför arrangeras internationella Flytvästdagen 21 maj av en lång rad organisationer och myndigheter, däribland Transportstyrelsen.

Många som är ute i fritidsbåt i Sverige har flytväst. Men om fler bar flytväst skulle antalet allvarliga olyckor minska. Ungefär hälften av drunkningsolyckorna inom båtlivet hade kunnat undvikas om den olycksdrabbade hade haft flytväst. Det visar analyser som Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet har gjort.

Det är numera självklart att barn och vuxna ska ha på flytväst i båten och även på bryggan eller nära sjön. Men många har det ändå inte. Äldre har en tendens att använda flytväst i mindre grad.

Många kan luras av att en vanlig sommardag med solsken, ser sjön och vattnet snarast välkomnande ut. Och inga faror är i sikte. Men det stämmer inte. De flesta drunkningsolyckor sker i lugnt väder.

Det vill Transportstyrelsen uppmärksamma tillsammans med en lång rad svenska organisationer och myndigheter med Flytvästdagen 21 maj. Temat för dagen är enkelt: Använd flytväst, den räddar liv!

– Under flytvästdagen genomför organisationer och myndigheter olika aktiviteter, till exempel i sociala nätverk för att informera om nyttan av att använda flytväst, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Delta gärna du också! Ta på dig flytväst, ta en bild, lägg upp i dina sociala nätverk och tagga med #flytvästdagen!