22 maj, 2017

50-knopsyacht på höga ben från Glider Yachts

Den engelska lyxyachtstillverkaren Glider Yachts Limited står för den här extrema glidaren, god för 50 knop. Båten heter ”Glider SS18” eller kort och gott ”M” och premiärvisas vid London On-Water boat show i centrala London 8–1 juni.

Tillverkaren beskriver yachten som en högprestandabåt och något av det mest revolutionerande i båtvärlden idag. Trots sina höga ”ben” på pontonerna sägs yachten bjuda på högsta komfort även i höga farter.

Det har tagit åtta år att tillverka den här extrema yachten, enligt Rob McCall, Gliders vd. Vid konstruktionsarbetet har ingenjörerna använt den modernaste tekniken från bland annat Formel 1 och flygindustrin, inklusive ett stabiliseringssystem kallat Stability Control System (SCS). Det ska ge högsta komfort både när båten ligger för ankar och när den kör i höga farter.

För motoriseringen svarar fyra stycken Yamaha 300 hk. I pressreleasen framgår dock inte hur dessa är monterade.

En tripp från Monaco till Saint Tropez eller Miami till Bahamas ska gå på endast 45 minuter. Båtens grunda djupgående gör att den kan ta sig in även i grunda vikar.

SS18 är den första i en serie med nya lyxiga superyachter i storlek från 18 till 80 m, som ska byggas för hand vid en toppmodern anläggning i Southampton. Glider Yachts är ett erkänt kvalitetsföretag som har tilldelats flera utmärkelser och även varit med om att konstruera och bygga flera andra yachter.

Båten är byggd i aluminium från Aalco Metals och kolfiber. På förarplatsen sitter specialsäten designade av Corbeau, som även gör liknande stolar för snabba lyxbilar. I övrigt har båten gott om detaljer i läder och alcantara.

Elektroniken kommer från Garmin, som har gjort en specialdesignad instrumentpanel med dubbla Black Glass Bridge series touchskärmar.

Efter sjösättningen av nya SS18 följer lanseringen av den betydligt snabbare Sports Xtra (SX18), som försedd med turbiner ska nå hastigheter uppåt 100 knop.

 

Tekniska fakta

Längd:         18 m (60ft)

Bredd:          5,3 m (17ft)

Djup:            0,32m (1ft)

Material:       Aluminium och komposit

Bränsle:       560 liter

Motorer:       4 Yamaha à 300 hk

Toppfart:      50 knop

Räckvidd:    340 Nm (130 Nm vid 50 knop)

Personer:    8

Info:              http://glideryachts.com/