31 maj, 2017

Tunga förluster för Artemis Racing

Artemis Racing missade sin chans till revansch mot Nya Zeeland och tappade sedan ytterligare en viktig poäng i tisdagens sista match mot Storbritannien.    

 

Efter måndagens domarmiss som kostade Artemis Racing en seger mot Nya Zeeland var förväntningarna höga på tisdagens returmöte på Bermuda.

Katamaranerna var sida vid sida vid starten när svenskbåten fick mer fart och tog kommandot vid första märket. Precis innan nästa rundning dök den nyzeeländska båten ner med fören i vattnet och tappade fart vilket gav Artemis en liten lucka. Men Nya Zeeland knappade in på andra varvet, gick om precis vid sista toppmärket och efter det kunde Artemis Racing inte komma tillbaks.

– Vi gjorde en bra start som vi vann klart. På nästa ben var de aggressiva och försökte trycka bort oss men fick istället något systemfel på båten som gjorde att de dök, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

– Sedan försökte vi hålla undan men vid toppmärket var det som att vi tappade all kraft och de seglade förbi. Det var en tuff match.

Inför nästa match mot Storbritannien gjorde man ett besättningsbyte där svenskarna Kalle Torlén och Andreas Axelsson hoppade ombord för att göra tävlingspremiär i tävlingen på Bermuda.

Nu fick britterna en klart bättre start och för Artemis Racing gällde det sedan att försöka komma ikapp. Britterna höll undan och vid den sista toppridningen skilde 17 sekunder mellan båtarna. Det visade sig vara ett för stort avstånd att ta igen och dagen slutade med ytterligare en förlust för Sverige.

– Det är jobbigt efter två förluster idag och en tuff dag igår, säger Andreas Axelsson som är grinder ombord på Artemis Racing.

– Men nu har vi två dagar ledigt där vi kan analysera detaljer i hur vi seglar och komma tillbaks starkare på fredag. Det var kul att äntligen få göra premiär i America’s Cup men såklart frustrerande med en förlust. Vi vet att vi kan mycket bättre så nu gäller det att hitta rätt inställning och plocka poäng i helgen.

Ett problem för Artemis idag var deras val av foils (de bärplan som får båten att lyfta från vattenytan).

– Vi borde haft våra andra foils, de som vi hade igår, säger Nathan Outteridge. Väderprognosen sa att det skulle bli lättare vind idag än igår och vi anpassade vår båt efter det och valde de foils som passar bättre i lättare vind. Tyvärr var det bara lite mindre vind idag än vi hade trott.

Seglingarna fortsätter imorgon men Artemis Racing har en vilodag utan några matcher. De seglar nästa gång på fredag kväll och då möter de USA och Japan. På lördag avslutas grundomgången och då ställs Artemis Racing mot Frankrike.

 

Officiella resultat 2017-05-30

Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers – dag fyra:

Race 1: NZ vs Sweden 1 – 0

Race 2: France vs USA 0 – 1

Race 3: Sweden vs GBR 0 – 1

Scoreboard:

  1. Oracle Team USA (USA) – 6p (startade serien med 1 extrapoäng)
  2. Emirates Team New Zealand (NZL) – 5p
  3. Land Rover BAR (GBR) – 4p (startade serien med 2 extrapoäng)
  4. Artemis Racing (SWE) – 2p
  5. Softbank Team Japan (JPN) – 2p
  6. Groupama Team France (FRA) – 2p

America’s Cup seglas från 26 maj till 27 juni 2017 på Bermuda och räknas som en av idrottsvärldens mest åtråvärda troféer. Tävlingen avgörs först i en grundomgång där ett lag slås ut, sedan i ett slutspel som avgör vilket lag som får möta Oracle Team USA i finalen. Seglingarna kan ses i direktsändning i TV4 Sport och C More.