2 juni, 2017

Båtsäsongen har börjat med olyckor till sjöss

Nu har båtlivet 2017 börjat på allvar. Och därmed också risken för olyckor till sjöss. Flera allvarliga olyckor har redan inträffat. Riskerna minskar med flytväst, mobiltelefon i skyddsfodral eller nödsändare.

Pressmeddelande:

I dag börjar den första långa sommarhelgen som avslutas med Nationaldagen på tisdag. Vädret är ännu inte riktigt sommarlikt. Men de långa ljusa dagarna kommer locka många av oss ut på sjön. Tyvärr innebär sommartid också risk för olyckor till sjöss. Redan under försäsongen har flera allvarliga olyckor inträffat.

Grundtendensen är att vi svenska blir allt säkrare och att allt färre olyckor till sjöss inträffar. Men fler allvarliga olyckor skulle kunna undvikas med så enkla saker som flytväst och med mobiltelefonen i ett vattentätt fodral. Och självklart ska barn alltid ha flytväst också på bryggan och inte sitta på fördäck under färd.

Transportstyrelsen vill också peka på att olyckor många gånger händer i lugnt väder och inte långt från land. En ensam person som faller ur båten på grund av en häftig rörelse kan hamna i livsfara. Med flytväst och mobiltelefon är chansen att klara sig många gånger större.

https://www.youtube.com/watch?v=8tkGYT6jQUI

TV4 visade tidigare i veckan ett inslag som berättar om de olika flytvästar och säkerhetsanordning som finns att välja mellan. TV-reportern hoppade till och med i vattnet för att visa bärkraften i en flytvästtyp, följ länken:

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/h%C3%A4r-testar-maria-forsblom-flytv%C3%A4star-i-sj%C3%B6n-3917605