3 juni, 2017

Artemis Racing möter Japan i semifinal

Det svenska laget Artemis Racing är klara för semifinal i utmanarserien i America’s Cup. Där väntar Softbank Team Japan.  

Artemis Racing säkrade avancemang i America’s Cup igår och deras enda match för idag började på bästa möjliga sätt. Det franska motståndarlaget fick ett straff för att de inte höll undan när svenskbåten hade rätt till väg på vägen fram till startlinjen. Efter det utökades ledningen för varje ben och segermarginalen för Sverige var till slut 2 minuter och 35 sekunder.

– Det var en lurig start där Frankrike hade kunnat sticka iväg men vi lyckades trycka undan dem. Vi blir bättre för varje start och för varje utmanande situation, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

Ombord på den svenska båten seglade idag svenskarna Andreas Axelsson och Kalle Torlén som grinders.

Som det bästa utmanarlaget i grundserien fick det nyzeeländska laget välja sin semifinalmotståndare under presskonferensen efter seglingarna. De valde Storbritannien vilket betyder att Artemis Racing får möta Japan, ett lag som de slagit båda gångerna de mötts i grundomgången.

– Nu måste vi slå Dean Barker och hans lag för att nå finalen av utmanarserien. Vi har vunnit över dem två gånger hittills och det ger oss självförtroende inför den kommande veckan, säger Nathan Outteridge.

– Vi förväntade oss att få möta Japan och det är en värdig motståndare, säger Kalle Torlén.

– Vi har tränat mot dem länge och vet var de står. Deras skeppare Dean Barker är bra i starterna och sedan har vi kanske ett litet övertag när det gäller båtfart och strategi runt banan.

Semifinalerna i utmanarserien i inleds imorgon söndag och avgörs i bäst av nio matcher. Därefter seglas en utmanarfinal i bäst av nio matcher där vinnaren får möta USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher.

Officiella resultat lördag 2017-06-03

 

Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers:

Race 12: USA – Nya Zeeland 1-0

Race 13: Japan – Storbritannien 0-1

Race 14: Frankrike – Sverige 0-1

Race 15: Storbritannien – USA 0-1

Scoreboard:

 

  1. Oracle Team USA (USA) – 9p **
  2. Emirates Team New Zealand (NZL) – 8p
  3. Land Rover BAR (GBR) – 6p *
  4. Artemis Racing (SWE) – 5p
  5. Softbank Team Japan (JPN) – 3p
  6. Groupama Team France (FRA) – 2p

(**startade serien med 1 extrapoäng)

(*startade serien med 2 extrapoäng)