6 juni, 2017

Artemis kvitterade mot den japanska båten

Svenska Artemis Racing hamnade i underläge sina inledande semifinalmatcher mot Softbank Team Japan. I den första kunde inte komma tillbaks men i nästa möte gjorde de en mäktig återhämtning.  

 

Artemis Racing tog starten i sin första semifinalmatch och hade en knapp ledning på väg in i den första kryssen. Japanerna var dock snabba på kryssen, seglade ikapp och om. Vid nästa märke hade de fått en lucka på 20 sekunder och det kunde svenskbåten inte hämta in.

 

I nästa start var Artemis Racing aggressiva och försökte få ett straff på Japan som ändå lyckades hålla undan och komma iväg med mer fart. Efter halva racet ledde de med över 10 sekunder. Då gjorde svenskarna ett ryck samtidigt som Softbank Team Japan gjorde en dålig vändning. Artemis Racing fick en öppning att attackera på väg upp för banan och lyckades glida förbi det japanska laget när de närmade sig toppmärket. De höll undan till målet vilket betydde kvittering till 1-1 i matcher inför morgondagen.

– Vi fick ett bra spår som räckte för att ge oss ledningen, säger Artemis Racings Skeppare Nathan Outteridge. Det är inte så stor skillnad på våra båtar om man ser till farten, mycket handlar om att positionera sig rätt på banan och det har varit riktigt bra racing hittills.

– Det var fysiskt jobbigt idag och tuffa förhållanden med mycket skiftande vind. Vi är inte nöjda med 1-1 men glada att det inte står 2-0, säger Anders Gustafsson som är grinder ombord på Artemis Racing.

Semifinalerna i utmanarserien i fortsätter imorgon och avgörs i bäst av nio matcher. Därefter seglas en utmanarfinal i bäst av nio matcher där vinnaren får möta Oracle Team USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher.

Officiella resultat lördag 2017-06-05

Semifinaler Louis Vuitton America’s Cup:

Match 1

Nya Zeeland – Storbritannien 1-0

Sverige – Japan 0-1

Match 2

Nya Zeeland – Storbritannien 1-0

Sverige – Japan 1-0

Scoreboard:

Emirates Team New Zealand (NZL) – 2p

Land Rover BAR (GBR) – 0

Artemis Racing (SWE) – 1p

Softbank Team Japan (JPN) – 1p

Den 35:e upplagan av America’s Cup seglas från 26 maj till 27 juni 2017 på Bermuda och räknas som en av idrottsvärldens mest åtråvärda troféer. Tävlingen avgörs först i en grundomgång där ett lag slås ut, sedan i ett slutspel som avgör vilket lag som får möta försvararna av bucklan Oracle Team USA i finalen. Seglingarna kan ses i direktsändning i TV4 Sport och C More.