7 juni, 2017

Tekniska problem satte Artemis i underläge

Hård vind skapade dramatiska semifinaler på Bermuda under tisdagen. En båtskada och tekniska problem gjorde att Artemis Racings förlorade två poäng till Softbank Team Japan.      

 

– Vi har fortfarande chans att vända det här, säger Anders Gustafsson som är grinder ombord på Artemis Racing.

Bermuda bjöd under tisdagen på mer vind än tidigare i America’s Cup och vindbyar på över 12 m/sek. Precis under den gräns som båtarna får tävla i enligt regelboken.

Artemis Racing fick en dålig start och var långt efter Softbank Team Japan i inledningen av sin första match. På den följande kryssen lossnade en bit kolfiber från svenskbåten. Det visade sig vara kåpan som täcker mekaniken till babordssidans foils (bärplan).  Efter det fick de svårt att göra bra manövrar och den japanska båten kunde utöka avståndet fram till mål.

I nästa match hamnade Artemis återigen efter i starten och vid första märket hade de svårt att falla av efter det första märket och fick ett straff när de seglade ut ur banbegränsningen. Vid nästa rundning av toppmärket hade den japanska båten en lucka på 47 sekunder. Artemis Racing kämpade på men hade ingen chans att komma tillbaka.

– Det blir dramatiskt när vinden ligger precis på gränsen till vad vi får tävla i, säger Anders Gustafsson.

– I de här situationerna gäller det att hålla sig koncentrerad, förstå vad det är som gått sönder och hur man kan lösa det ute på banan. Det var tufft, vi hade tekniska problem och balanserade på gränsen. Egentligen ska vi vara glada att vi klarade att hålla båten på rätt håll.

– Det var riktigt tufft där ute, nu undersöker vi hela båten på land. Det mesta av det som gick sönder är kosmetiskt, en del av det bromsade oss men allt på båten kommer att fungera för nästa match, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

I dagens andra match mellan Nya Zeeland och Storbritannien välte den nyzeeländska båten precis i starten. Alla seglare ombord klarade sig oskadda men poängen gick till Storbritannien.

 

Semifinalerna i utmanarserien i fortsätter imorgon och avgörs i bäst av nio matcher. Därefter seglas en utmanarfinal i bäst av nio matcher där vinnaren får möta Oracle Team USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher.

 

Onsdagens seglingar kan ses i direktsändning i TV4 Sport och på www.cmore.se från klockan 19.00.

 

Officiella resultat tisdag 2017-06-06

 

Semifinaler Louis Vuitton America’s Cup:

Match 3

Sverige – Japan 0-1

Nya Zeeland – Storbritannien 1-0

Match 4

Sverige – Japan 0-1

Nya Zeeland – Storbritannien 0-1

Scoreboard:

Emirates Team New Zealand (NZL) – 3p

Land Rover BAR (GBR) – 1

Artemis Racing (SWE) – 1p

Softbank Team Japan (JPN) – 3p

Den 35:e upplagan av America’s Cup seglas från 26 maj till 27 juni 2017 på Bermuda och räknas som en av idrottsvärldens mest åtråvärda troféer. Tävlingen avgörs först i en grundomgång där ett lag slås ut, sedan i ett slutspel som avgör vilket lag som får möta försvararna av bucklan Oracle Team USA i finalen.