9 juni, 2017

Paddling på schemat i Tanums kommun

På Grebbestad skolan i Tanums kommun stod det paddling på schemat för alla elever i årskurs 3. Under en förmiddag fick alla elever som ville, prova på att paddla SUP (Stand Up Paddling) under en hel förmiddag. Förutsättningarna var de bästa – strålande sol och i stort sett vindstilla.

Pressmeddelande:

Stand Up Paddling är en av världens snabbast växande sporter och flera aktörer arbetar för att sporten skall kvalificera in till de olympiska spelen. De som har provat upplever att det är en rolig och lättillgänglig sport, där man får känsla för hav och vatten. Tanums kommun har en långsträckt kustremsa med bitvis små sandstränder, vilket är gynnsamt för all sorts paddling. Det blir enklare att komma på sin bräda, upplevs tryggare och man skaver mindre på utrustningen. Och paddlingsvattnen i området är vida känt, exempelvis CNN har utnämnt Bohuslän som ett av de topp 10 bästa paddlingsområdena i världen.

Mia Markander, lärare för årskurs 3 på Grebbestad skolan, menar;

– Nu när vi är mitt i detta västkustsparadis känns det roligt att vi fått möjlighet att erbjuda alla elever ett tillfälle att prova på Stand Up Paddling. Att våra elever får uppleva det som är unikt för vårt område. Det många turister kommer långväga för att få uppleva. Det är verkligen kul!

En av eleverna Alva Larsson Friberg jublar;

– Ahh, det här är så kul! Jag vill ta med mig hela min familj och paddla igen!

Initiativtagare till prova-på-paddlingen är Ingela Holgersson, en av grundarna till Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor. Hon säger med glädje i rösten;

– Jag blir så lycklig när jag ser att andra också blir så glada av att vara ute på havet, vara tillsammans och på ett roligt sätt uppleva naturen. Jag är övertygad om att man även får en ökad samhörighet med naturen, så värnar man även i förlängningen om den på ett bra sätt.

Inspiration från Island Bakgrunden till initiativet är en rapport från Island som Ingela fått nys om. Rapporten handlar om Islands hälsofrämjande arbetet med barn och unga, där konklusionen är att bl a ledarledda sportaktiviteter minst fyra gånger i veckan har en positiv inverkan på hur barn och ungas liv utformas. Ingela som gillar storslagna tankar, ställde sig själv frågan hur hon kunde bidra till ett proaktivit arbete i sin kommun. Svaret var enkelt och kom fort;

– Jag älskar ju att vara ute och paddla. Har utrustningen och kunskapen, då vi på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor håller kurser och har guidade turer med både paddelboard och kajaker. Valet föll på paddelboarden, då jag tycker att det är så enkelt och kul. Jag tänker, tänk om bara någon eller några faller för sporten och vill fortsätta med detta. I så fall har ju även jag varit med och bidragit till något positivt för min närmiljö! Ja, jag tycker verkligen det är kul! Jag hoppas att detta kan bli en återkommande aktivitet för alla elever på Grebbestad skolan. Min ambition är ju att vi skall vara ett paddlings mecka för både oss som bor här och människor som kommer från alla delar i världen för att få uppleva vår unika kultur och natur!

Med dessa ord försvinner Ingela iväg då hon får hjälp av sin man Marcus, andra delen av Skärgårdsidyllen, med att ställa iordning utrustningen efter vardagsäventyret för årskurs 3 på Grebbestad skolan i Tanums kommun.


Bilderna:

Nyfikna elever från årskurs 3 vid Grebbestads skola får en första instruktion till Stand Up Paddelboard med guiden och instruktören Ingela Holgersson på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor i Tanums kommun. Foto; Marcus Holgersson.

Med solen i ögonen upplever elever i årskurs 3 vid Grebbestads skolan Stand Up Paddelboard med guiden och instruktören Ingela Holgersson på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor i Tanums kommun. Foto; Ingela Holgersson.

Instruktion vid strandkanten i Grönemad, Tanums kommun, innan elever i årskurs 3 vid Grebbestads skolan, beger sig ut på Stand Up Paddelboard tillsammans med guiden och instruktören Ingela Holgersson på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor. Foto; Marcus Holgersson.

Alva Larsson Friberg, årskurs 3 vid Grebbestads skolan, är jublande glad över paddeläventyret med guiden och instruktören Ingela Holgersson på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor i Grönemad, Tanums kommun. Foto; Ingela Holgersson.