Utställning visar plastproblem i haven

År 2050 finns mer plast än fisk i haven om nedskräpningen fortsätter i samma takt som nu. På torsdag är det Världshavsdagen och i veckan samlar FN världens ledare för att hitta lösningar miljöproblemen till havs. På Tekniska museet visas den internationella vandringsutställningen Out to Sea som både gör problemet tydligt men även inspirerar för en bättre framtid.

Ett enormt berg av plastskräp som fiskats upp ur havet är centralt i utställningen Out to Sea som visualiserar miljöproblemet med de 8 miljoner ton plastskräp som varje år hamnar i naturen. Här finns stora fiskeredskap, förpackningar, påsar och vattenleksaker, men också minimala plastbitar som museets besökare knappt kan hitta ens med förstoringsglas.

Förutom att visa omfattningen av problemet visar utställningen också hur man själv kan göra smartare val för att minska problemen. Att känna till olika tekniska material, hur de bör användas och sedan återvinnas är viktigt för en hållbar framtid.

Den 8 juni var det Världshavsdagen och i veckan står Sverige och Fiji som värdland för FN:s havskonferens. Tillsammans har länderna beslutat bli världsledande i genomförandet av FN:s hållbarhetsmål nr 14 – att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt i syfte att uppnå en hållbar utveckling.

Out to Sea visas på Tekniska museet till och med 30 juni 2017. Utställningen är skapad av Museum für Gestaltung Zürich under namnet The Plastic Garbageproject och presenteras nu i samarbete med Tekniska museet. Följ utställningen på projektets hemsida: www.PlasticGarbageProject.org

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*