20 juni, 2017

Utökat rättsskydd i Svenska Sjös köp- och säljguide

Enligt en undersökning som Blocket.se presenterade tidigare i maj är det mer vanligt än ovanligt att svenskarna köper begagnad båt utan köpekontrakt eller gör ägarundersökningar. Båtklubbarnas egen båtförsäkring, Svenska Sjö, kände av detta redan i vintras och introducerade därför ett nytt köp- och säljpaket.

Paketet innehåller en köp- och säljguide med tips inför köpet, vad man bör kontrollera etc., ett nytt välutvecklat köpeavtal och inte minst en utökad rättsskyddsförsäkring som ingår utan extra kostnad.

– Rättsskyddsförsäkringen har mot tidigare en fördubblad maxersättning och en begränsad självrisk något man är ensam om på marknaden. Det kan också vara idé att låta besiktiga båten man ska köpa av något av båtförbundens besiktningsombud för en billig peng. Kontrollen är ingen formell överlåtelsebesiktning men den kan ändå ge värdefulla insikter till den som är spekulant, säger Per Grywenz, vd för Svenska Sjö.

Text: Lars-Åke Redéen

 

Blockets pressmeddelande:

När svenska båtägare får svara på vad de gjorde för säkerhetsåtgärder när de köpte sin senaste begagnade båt, visar det sig att säkerhetstänket får bottennapp. Hela 47 procent gjorde inget för att trygga båtaffären. Det visar Blockets nya undersökning, genomförd i samarbete med Kantar Sifo.

Varannan båtägare (47 %) vidtog inga säkerhetsåtgärder när de senast köpte en begagnad båt. Endast 36 procent skrev ett köpekontrakt och endast var tionde (12 %) bad att få se ägarbevis.

– Det är oroväckande att så pass många båtägare inte tänker på att trygga sitt köp av en båt, som ofta är en stor investering. Att skriva ett köpekontrakt är det enklaste sättet att agera tryggt och då går det att styrka i efterhand vad som har avtalats mellan båda parter ifall det skulle uppstå frågor efter köpet, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Undersökningen visar också att 12 procent av svenska båtägare helst skulle köpa en båt av en vän om de skulle köpa en båt i framtiden. Majoriteten av båtägarna, 36 procent, har uppgett att de helst skulle vända sig till Blocket för att köpa en båt i framtiden, vilket är betydligt vanligare än att vända sig till en båthandlare (28 procent).

– Båtfolk litar ofta på varandra men vi rekommenderar ändå alltid att man följer våra trygga tips inför en båtaffär, oavsett om det handlar om att sälja eller köpa en båt. Vi jobbar kontinuerligt med att utbilda våra användare om trygg handel på Blocket, säger Thomas Bäcker på Blocket.

Blockets tips för en trygg båtaffär

  • Skriv ett köpekontrakt där pris, båtens skick, skrov- och motornummer och eventuella skavanker finns beskrivna.
  • Kontrollera att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, ägarhistorik, försäkringshandlingar och servicehistorik.
  • Be att få se säljarens ID-handling för att identifiera säljaren och notera ID-nummer på köpekontraktet.
  • Kontrollera att båten inte är belånad.
  • Kontrollera båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.
  • Gör upp affären på säljarens bankkontor eftersom ett båtköp ofta handlar om stora summor pengar.
  • Följ alltid med spekulanter på provkörningar. Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.

Bildtext:
Svenska Sjö introducerade i vintras ett nytt köp- och säljpaket för den som köper båt.