21 juni, 2017

Utmanande segling när JSM avgjordes i Uppsala

Efter fyra tuffa kappseglingsdagar avslutades JSM på tisdagen på Ekoln vid Skarholmen i Uppsala. Två dagar med mycket lätt vind och två med riktigt tuffa förhållanden satte de unga seglarna på prov – men det betyder också att vinnarna i de olika klasserna behärskar flera olika förhållanden.

Pressmeddelande:

Över 400 seglare från hela landet hade sökt sig till Uppsala och fick uppleva kappsegling i strålande sommarväder. Tjejer och killar mellan 13 och 20 år gjorde upp om JSM-medaljer i elva klasser.

Flest deltagare lockade optimistklassen för killar där Calle Lindbom från Långedrag blev bäst bland 67 deltagare. Näst flest seglare var det i tjejklassen för Optimister med 41 deltagare. Där var det Martina Carlsson från Lerum som vann JSM-guldet. Den näst största klassen var Laser Radial där Ludde Lindqvist från KSSS seglade bäst bland de 36 killarna medan Maja Hansson-Mild seglade hem guldet i tjejklassen (19 deltagare).

I tre klasser tävlar tjejer och killar mot varandra. I 29er kom 19 besättningar till start, jämnt fördelat mellan killar och tjejer – och även mixade besättningar. Guldet seglades hem av Oscar Engström och Hugo Westberg från Lerum.  Den andra klassen där killar och tjejer tävlar tillsammans är Laser 4,7. Där vann Hannah Maurer från KSSS och även där var det en jämn könsfördelning. Även RS Feva är en öppen klass och där segrade Kettil Leke och Viktor Sönnergren från Kullavik

E-jolle har ett starkt fäste i Västmanland där vinnarna i både kill- och tjejklassen kommer från Jollekappseglarna Västerås. I tjejklassen vann Hanna Koba, medan Erik Lindberg knep guldet bland killarna. Om E-jollen har ett starkt fäste i Västerås så tycks Zoom8 ha det i Boo utanför Stockholm. Killklassen vanns av Axel Hallquist medan Elin Ax Karjel vann bland tjejerna. Båda seglare för Boo SS.

För första gången, under ett JSM, arrangerades även klassen opti12 som är för Optimistseglare i åldern 7–12 år. De tävlar på lite kortare banor och blir coachade både under och mellan racen av mycket meriterade coacher. Det delas dock inte ut JSM-tecken till någon under 13 år.

Junior-SM arrangerades av Uppsala Kanotförening (UKF), Upsala Segelsällskap (USS), Ekolns Segelklubb (ESK), Sigtuna Båtklubb (SiBK) samt Knivsta Optimist- och jolleklubb (KOJK).


Foto: Anna Wigren.