22 juni, 2017

​Hoppa inte små grodorna från båten i midsommar!

Båtlivet lockar många midsommarfirare, vacker miljö vid vatten och natur med goda vänner. Under båtfärder skärper sig de allra flesta och sitter still i båten. Men nästan framme, tar man sats och hoppar iland. Och det är just där, nästan i hamn som drygt 70% av alla olyckor sker. Svenska Båtunionen delar med sig av sina tips för en lyckad midsommar.

Sverige är ett av världens säkraste länder för fritidsbåtar om man ser till statistiken. Ändå skadas fortfarande människor på sin båtsemester varje år. Olycksstatistik för 2016 visar att 229 personer skadades på fritidsbåtar eller vid dem, direkt i samband med färd.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att olyckor sker ute på vattnet i hög fart och innefattar krockar, bränder eller andra extrema händelser. I själva verket sker 71 % av alla olyckor i hamn och företrädesvis vid ombord- och ilandhoppning. Detta kan jämföras med de 0,6% som skadas vid brand eller de 2,2% som skadas vid en kollision.

Hur kommer det sig då att så många olyckor sker i hamn? En vuxen person kan både inse risker och bedöma konsekvenser av att exempelvis köra mot eller nära en annan båt i hög fart. När man däremot ska förtöja, slappnar man av och känner att faran är över. Detta gör också att många inte förbereder sig för förtöjning med vem som ska vara ”hopp-i-land-Kalle” och att man av lathet förtöjer för nära den där klipphällen så svallvågor lätt skapar studs.

Även en liten båt väger förhållandevis mycket gentemot en människa och kan orsaka stora skador på en mjuk kropp om man hoppar snett och klämmer sig mellan brygga/klippa och båt. Båten kan också skapa plötslig rörelse vid studs mot land som får den som hoppar iland att falla i en så hög hastighet och på ett sådant sätt att handleder bryts när man tar emot i fallet, eller att huvudet skadas i de fall man inte hinner värja sig. En del hälsenor går också av vid för långa och plötsliga kliv.

Semesterfirare tar oftast av sig flytvästen innan de stiger iland vilket kan få förödande konsekvenser om man skadar sig allvarligt vid ett hopp-i-land och hamnar i vattnet och inte klarar av att simma.

Här är Svenska Båtunionens tips:

  1. Hoppa inte iland. Gå. Från större båtar; gå gärna baklänges av båten för att skydda armar och ben, och var försiktig när du kliver ombord.
  2. Använd en trappa eller stege när du stiger ombord, bygg en själv eller köp en stävstege i en butik för båttillbehör.
  3. Behåll flytvästen på till du kommit iland säkert.
  4. Tänk på att alkohol påverkar balanssinnet redan i låga doser och ökar risken för fall vid iland- och ombordstigning.
  5. Använd ett vattentätt mobilfodral så du kan larma även om du ramlat i vattnet, eller ännu bättre; ta med en kompis så du inte är ensam vid eller i båten.

Glad midsommar önskar Svenska Båtunionen!