22 juni, 2017

Team AkzoNobels Volvo Ocean race-båt döpt i Haag

Nu har Team AkzoNobels båt inte bara fått sin färdiga design utan också blivit vederbörligen döpt. Det skedde vid en ceremoni i båtens nederländska hemmahamn, Haag, där mängder av seglingsfans hade samlats för händelsen.

Med starten på tävlingen bara fyra månader, anlände skepparen Simeon Tienpont och hans besättning till Nederländerna från Lissabon till ett välbesökt välkomnande, där speciellt inbjudna och seglingsanhängare fick sin första glimt av den nybyggda båten.

“Det är ett mycket speciellt ögonblick att få vår nya båt döpt här i Haag,” sa Tienpont. “På många sätt börjar loppet här och nu för oss.”

Själva dopet förrättades av Haags borgmästare Pauline Krikke. Bland de speciellt inbjudna dopbesökarna fanns också Volvo Ocean Race VD:n, Mark Turner, som önskade båten och teamet lycka till i det kommande racet.

”Det har tagit nästan nio månader att bygga och slutföra den noggranna anpassningen av den här nya Volvo Ocean 65:an. Båtbyggarna på Persico och våra killar på varvet har gjort ett otroligt jobb för Team AkzoNobel, säger han. “Volvo Ocean Race är det tuffaste testet ett professionellt idrottslag kan utsättas för och jag önskar Simeon och laget det allra bästa på startlinjen i Alicante, mot världens bästa offshore-seglare.”

Alla båtar som tävlar i Volvo Ocean Race har målats med AkzoNobels International och Awlgrip marinfärger. Färgsättningnen på AkzoNobel-båtens skrov kombinerar sju anpassade färger i en invecklad design, vilken tog cirka 1400 mantimmar att måla.

Inom de närmaste dagarna kommer Tienpont och hans besättning att ta den nydöpta Team AkzoNobel-båten på en transatlantisk träningsresa till New York. Snabbt följt av en atlantretur till den engelska sydkusten för att delta i Rolex Fastnet Race.

Den kommande upplagan av Volvo Ocean Race startar den 22 oktober i Alicante, Spanien. Det kommer att besöka 11 städer, med Göteborg som sista stopover innan målgång i Haag i juni 2018.

 

Bilden:

Team AkzoNobels nybyggda båt på plats i Haag för dop.