22 juni, 2017

”Pirayor” håller koll på hamnen

Dagen efter midsommar installerar företaget OnlineMarina sina första ”Pirayor” på en av de modernaste marinorna i Sverige. Pirayan är enkelt uttryckt ett öga (”eye”) på en brygga (”pier”) som kommer övervaka båtplatserna.

Pressmeddelande:

Pirayorna kommer från 25 juni att övervaka alla Klubbviken i Luleås båtplatser. OnlineMarinas Pirayor kommer genom en patenterad lösning att känna av om det finns en båt på plats, att båten ligger i sin naturliga position och genom en avancerad mjukvara kommer platser kunna bokas och betalas i förväg via en internetbetalning på onlinemarina.se. Pirayan kommer signalera om platsen är bokad och betald eller ledig och via hemsidan (som även kommer bli en app) kan alla båtturister se antalet lediga platser i varje hamn som är ansluten till OnlineMarina.

Produkten är ett samarbete mellan mjukvaruleverantören Atea och den tekniska leverantören Sensact AB.

Efter installationen på Klubbviken följer installationer vid gästhamnar och småbåtshamnar.

Klubbviken i Luleå, som har lagt den första ordern, har valt att betala investeringen kontant. Den allra största vinsten för dem ligger i betallösningen då denna möjliggör en 100-procentig betalning, tidigare har man haft en avsevärd smitning från båtplatsavgiften. Detta innebär att investeringen på cirka 60 000 kr kommer ha betalat av sig på mindre än en sommar bara i betalade intäkter och utöver detta blir jobbet för hamnpersonalen mindre än det varit, enligt de säljande företagen.