30 juni, 2017

Sänkta krav ger fler startande i ÅF Offshore Race

Årets ÅF Offshore Race (före detta Gotland Runt) startar från centrala Stockholm på söndag. Till starten kommer fler båtar än förra året.

– Vi har tagit bort kravet på stormsegel och livflotte ombord i år och vi tror att det har gjort att fler väljer att vara med. Vi har istället infört krav på revningsbara storsegel, säger Marie-Louise Johansson, tävlingsansvarig på KSSS.

Längs bryggorna finns båttyper som Express, Ballad och Scampi blandat med moderna och extrema kappseglingsbåtar. ÅF Race bygger upp en tillfällig fritidsbåtshamn på Skeppsholmen mittemot det kungliga slottet med ett stort eventområde som samlar många människor.

Största båten är den 33 meter långa CQS, vars skeppare Ludde Ingvall satsar på att slå banrekordet i år. I klassen Double handed, som seglas med endast två personer i besättningen, ställer det i år upp flera helt kvinnliga besättningar. En annan nyhet är att ÅF Offshore Race kommer att sända live via nätet.

ÅF Offshore Race går att följa här: http://race.ksss.se/