30 juni, 2017

SM för Neptunkryssare 2017

Årets Svenska Mästerskap för Neptunkryssare – det 73:e raka mästerskapet sedan det allra första år 1945 – arrangerades den 16 – 18 juni av Nynäshamns Segelsällskap. Startfältet var lite tunnare än vanligt (kanske beroende på det tidiga datumet?) men i stort sett alla de vanliga toppbåtarna var med. Anmärkningsvärt var också att detta SM var det första någonsin som helt saknade träbåtar i startfältet – något som vi verkligen inte hoppas blir någon vana.

Nepparbryggan vid SM i Nynäshamn – Foto: Kjell Gustafson

Årets två första regattor hade dominerats av 268 Sjöfröken II med Göran Haglund och Per Sjöqvist (som vann Saltsjöbadsregattan) och 272 New Life med Stefan Eklund och Erik Mattsson (som vann USS-regattan). När seglingarna började på fredagen i mycket svaga vindar så visade det sig snabbt att det var 272 som konserverat formen bäst medan 268 (som inte brukar trivas i lättvind) helt kom bort.

Dag 1

Start i mycket svag vind dag 1 – Foto: Tobias Åhlander

Starten för första seglingen skulle gå kl. 11.00 enligt tidprogrammet. Vinden var dock näst intill obefintlig och det var nog fler än vi som blev överraskade när seglingsledaren hissade klassflaggan för fem minuter kvar till start i stället för ”Apan” (dvs. uppskjutet) när klockan blev elva. Första seglingen startades alltså i mycket svag vind och det var nog få som efter den tidsmässigt oändligt långa första kryssen trodde att det skulle finnas någon chans att hinna i mål innan maxtiden på 80 minuter gick ut. Men 252 Spirit Two med Fredrik Edberg och Mattias Gustafsson ombord lyckades som vinnare klara maxtiden med tre minuter tillgodo. Tvåa blev 2015 års SM-vinnare 272 Eklund/Mattsson och trea Petter Larsson och Mikael Sääf i 269 Iziz (mästare 2006 och 2014).

252 vann första seglingen före 272 – Foton: Tobias Åhlander

Till segling två och tre hade vinden nu ökat lite grann även om den fortfarande var väldigt svag. Eklund/Mattsson hade nu fått upp ångan ordentligt och tog två säkra spikar. Några som vaknat till liv var också fjolårsmästarna Leif Bodinson och Anders Kling i 227 Blå af Afvund som tog två lika säkra andraplatser. Treor blev Christer och Myran Olsson i 228 Black Pearl respektive Totte Bergman/Ulf Andersson i 256 Galant.

227 och 228 började visa framfötterna på slutet av dag 1 – Foton: Tobias Åhlander

Kryssrundning dag 1 – Foto: Tobias Åhlander

Direkt efter målgång för den tredje seglingen så svepte dimman in från havet och omöjliggjorde den 4:e segling som arrangörerna annars tänkt genomföra. Det blev så tjockt så det var fler än vi som fick ta fram mobiltelefonerna och slå på GPS:erna för att hitta in till hamnen igen.

Dag 2

Även lördagen bjöd på svaga vindar även om de var lite jämnare än under fredagen. 272 visade än en gång var skåpet ska stå genom att vinna både 4:e och 6:e seglingen. I 5:e hade man dock en liten dipp och blev ”inte bättre” än 4:a. Vinnare i den seglingen blev i stället Anders Hjelmblad och Ulf Tjernberg i 239 Banana Split (som också gjorde en bra insats i 4:e seglingen där de blev 2:a). Makarna Olsson i 228 hade också en bra dag och blev 2:a i både 5:e och 6:e seglingen. 252 och 227 fortsatte också att segla stabilt med 3:e, 5:e och 6:e platser.

Läget inför sista dagen var nu att 272 ledde komfortabelt med 6 poäng och behövde faktiskt bara en 10:e plats i någon av söndagens två avslutande seglingar för att ha säkrat sitt andra SM. I praktiken kunde alltså bara diskningar (t.ex. tjuvstarter) eller tekniska problem hindra dem. Desto hårdare var det om andra och tredje-platserna. 227 hade 18 poäng på andra-platsen tätt följda av 252 och 228 med 19 poäng.

Tätt vid kryssrundning – Foto: Tobias Åhlander

Fightingface hos Björn Karjel och Tomas Sundholm på 222 Belle Amie – Foto: Tobias Åhlander

På kvällen var det regattamiddag men eftersom det skulle seglas på söndagen också så blev det relativt tidig hemgång för de flesta.

Regattamiddag på lördagen – Foto: Kjell Gustafson

Dag 3

Vinden hade nu vridit på V och hade ökat jämfört med de första två dagarna. Det bekom dock inte Eklund/Mattsson som fortsatte att dominera. Efter en spik i 7:e seglingen var också saken klar och de kunde segla hem och bli mästare i kavaj utan att behöva segla sista seglingen. Denna såg ut att bli en triumf för Björn Bostedt/Mikael Persson i 266 Ca va som var först runt hela banan. Men det blev inget skott efter en förarglig tjuvstart. Vinnare blev i stället 252 som alltså avslutade SM som de börjat dvs. genom att spika. I och med det tog de också hem silvermedaljerna totalt på samma poäng som 227. 228 hade en mindre lyckad dag men klarade i alla fall hem 4:e platsen på bättre bästaplacering än 256 som hade samma poäng.

Bästa ”nykomlingar” blev Magnus Gustafsson med sonen Tobias Gustafsson. De hade hämtat nyförvärvet 258 Ariel i Norrtälje en vecka före SM och hade inte haft någon chans att segla in henne. Ändå var man ofta med och högg högt upp. – Foto: Tobias Åhlander

En vanlig syn i Nynäshamn – New Life i ledningen – Foto: Tobias Åhlander

När vi kom inseglande i hamnen efter avslutat SM så stod vinnarna Eklund och Mattsson på kajen med färdiglyft båt och tog emot oss. Efter sedvanlig trängsel för att masta av och lyfta båtarna upp på trailers så vidtog prisutdelningen som avslutades på traditionsenligt sätt genom att segrarna slängdes i det 14-gradiga vattnet.

Pristagarna – Foto: Göran Haglund

Nybadade mästare – Foto: Göran Haglund

Stort tack till arrangörerna i Nynäshamns Segelsällskap som trots lite dåliga vindar genomförde ett mycket bra och trevligt SM.

Göran Haglund, 268 Sjöfröken II

Foton: Tobias Åhlander