5 juli, 2017

Dackhammar till kvartsfinal efter mäktig comeback

Nicklas Dackhammar och hans lag Essiq Racing kämpade sig ur en tuff uppförsbacke i åttondelsfinalen mot Mat Jerwood. För Johnie Berntsson är det slutseglat i GKSS Match Cup Sweden 2017 och Måns Holmberg ger sig in i en utmanande åttondel i morgon.

Idag påbörjades åttondelsfinalerna i GKSS Match Cup Sweden 2017 med lättare vind än tidigare i veckan. Åttondelarna avgörs i bäst av fem matcher och Nicklas Dackhammar och hans Essiq Racing ställdes mot Matt Jerwood (AUS) som vann VM-brons på Marstrand i fjol.

Det svenska laget tog en bekväm seger i den första matchen. De ledde även race två fram till det sista benet där australiensaren hittade en vindby och gled förbi. I race tre lyckades Essiq Racing inte komma tillbaks efter ett straff innan starten. Därmed hade de kniven mot strupen och underläge 2-1. Med stabil segling tog de nästa poäng och tvingade fram ett femte race.

Där såg det först hopplöst ut för Dackhammar som stannade upp helt på startlinjen medan Jerwood fick en stor ledning.  Men Essiq Racing kämpade sig tillbaks och hittade mer fart i den lätta vinden. I slutet på det första varvet möttes båtarna med svenskarna i täten och efter det behöll de kommandot fram till mål.

– Det var verkligen en endorfinrush när vi passerade mållinjen och alla i laget blev extremt glada. Det var fem riktigt jämna race. Om vi kan slå Jerwood när han seglar så här bra känns det som att vi kan gå hur långt som helst, säger Nicklas Dackhammar.

Johnie Berntsson och hans Flux Team tappade sin första poäng till motståndaren Chris Steele (NZL) med ett par sekunders marginal. Nyzeeländaren vann även nästa match vilket satte press på de svenska hemmafavoriterna. Efter en jämn start i det avgörande racet försökte Berntsson komma ikapp men matchserien slutade 3-0 till Steele.

– Vi hade flera lägen att utmana och gå om men vi tog dem inte. Vi spelade inte det taktiska spelet på rätt sätt och det känns trist att åka ut, säger Johnie Berntsson.

– Vårt lag har ändå seglat ihop sig mer och mer för varje race och det tar vi med oss inför nästa tävling.

Det tredje svenska laget i tävlingen, Gothenburg Racing med Måns Holmberg som skeppare, har haft en vilodag och seglar sin åttondelsfinal mot Taylor Canfield och hans lag US One.

Slutspelet seglas med åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och till slut den stora finalen på lördag 8 juli. Från och med onsdag direktsänds tävlingen på Youtube.

Resultat från seglingarna: www.matchcupsweden.com/competition

 

 

Flux Team

Johnie Berntsson (SWE)

Eddie Klemets (SWE)

Keith Swinton (AUS)

Jakob Gustafsson (SWE)

 

Gothenburg Racing

Mans Holmberg (SWE)

Holger Tidemand (SWE)

Henrik Eriksson (SWE)

Pontus Dackhammar (SWE)

 

ESSIQ Racing

Nicklas Dackhammar (SWE)

Johan Backstrom (SWE)

Niclas Düring (SWE)

Philip Carlson (SWE)

 

 

Bilderna:

Nicklas Dackhammar i mitten, skeppare för Essiq Racing. Foto: William Ulrich-Häreblad.

 

Johnie Berntsson och Flux Team i åttondelsfinalen mot Chris Steele. Foto: Ian Roman.