13 juli, 2017

Starka varumärken i topp i Blockets båtrapport

Starka varumärken både för båtar och tillbehör ligger i topp när svenska båtköpare letar begagnat på Blocket. Blockets årliga undersökning i samarbete med Kantar Sifo visar att svenska båtägare i snitt har oanvända båtprylar hemma till ett uppskattat värde av närmare 7 000 kr.

Hela 66 procent av tillfrågade båtägare har köpt sin båt begagnad, men när de får svara på vad de gjorde för säkerhetsåtgärder när de köpte sin senaste begagnade båt får säkerhetstänket bottennapp.

 

Blockets egen sammanställning som pressmeddelande:

Svensken föredrar motorbåt

Enligt Blockets årliga undersökning i samarbete med Kantar Sifo, äger nästan var fjärde svensk (22 procent) en båt eller vattenskoter. Den vanligaste båtägaren i Sverige är en man mellan 50-64 år. I denna åldersgrupp svarar 30 procent att de äger en båt. Det finns även regionala skillnader när det kommer till båtägandet i Sverige, i Dalarnas län är hela 67 procent båtägare och i Skåne är det endast 9 procent som äger en båt.

Den vanligaste båttypen i Sverige är motorbåten. Av tillfrågade båtägare äger 10 procent en motorbåt, 8 procent äger en roddbåt och 3 procent äger en segelbåt. Jetski eller vattenskoter är det många som lockas av, 37 procent av de tillfrågade svarar ja på frågan om de någon gång sett en jetski och önskat att det var de själva som åkte.

Däremot är marknaden obefintlig, endast 1 procent av de tillfrågade äger idag en jetski och lika få planerar att köpa en jetski eller vattenskoter de kommande tre åren.

 

Populärt att samäga

2 av 5 svenskar (40 procent) kan tänka sig att samäga en båt tillsammans med andra.

Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo visar att yngre är mer positivt inställda till att samäga en båt än äldre. I den yngsta tillfrågade gruppen (18-29 år) svarar hela 63 procent ja på frågan om de skulle kunna tänka sig att samäga en båt, och endast 20 procent av båtägarna i den äldsta åldersgruppen (65-74 år).

 

Båtprylar för nästan 7 000 kr i förrådet

Enligt Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo uppskattar svenska båtägare att de i snitt har överflödiga båtprylar i förrådet till ett värde av 6 989 kr.

– Nu under semestertider är det många som letar tillbehör till båten, alltifrån reservdelar till utrustning och vattensportprylar. Under ledigheten kan det löna sig att rensa ur förrådet på det som inte längre kommer till användning – här finns många tusenlappar att tjäna, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

 

Så tänker båtköparen

Två tredjedelar har köpt sin båt begagnad

När det kommer till båtköp är svensken både klimatsmart och ekonomisk. Två tredjedelar (66 procent) av tillfrågade båtägare har köpt sin båt begagnad. 34 procent av dessa köpte sin begagnade båt på Blocket.

På frågan om var svensken i första hand skulle vända sig för att köpa en båt svarar en majoritet (32 procent) att de skulle vända sig till Blocket, var fjärde (26 procent) skulle vända sig till en båthandlare och sex procent skulle helst vilja köpa en båt av en vän om de skulle köpa båt i framtiden.

 

Säkerhetstänk får bottennapp

När svenska båtägare får svara på vad de gjorde för säkerhetsåtgärder när de köpte sin senaste begagnade båt, visar det sig att säkerhetstänket får bottennapp. Endast 36 procent skrev köpekontrakt och endast var tionde (12 procent) bad om att se ägarbevis.

– Det är oroväckande att så pass många båtägare inte tänker på att trygga sitt köp av en båt, som ofta är en stor investering. Att skriva ett köpekontrakt är det enklaste sättet att agera tryggt och då går det att styrka i efterhand vad som har avtalats mellan båda parter ifall det skulle uppstå frågor efter köpet, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Undersökningen visar också att 12 procent av svenska båtägare helst skulle köpa en båt av en vän om de skulle köpa en båt i framtiden. Majoriteten av båtägarna, 36 procent, har uppgett att de helst skulle vända sig till Blocket för att köpa en båt i framtiden, vilket är vanligare än att vända sig till en båthandlare (28 procent).

– Båtfolk litar ofta på varandra men vi rekommenderar ändå alltid att man följer våra trygga tips inför en båtaffär, oavsett om det handlar om att sälja eller köpa en båt. Vi jobbar kontinuerligt med att utbilda våra användare om trygg handel på Blocket, säger Thomas Bäcker på Blocket.

 

När du köpte din senaste begagnade båt – gjorde du då något av följande?

Skrev köpekontrakt 36 %

Bad om att få se ägarbevis 12 %

Bad om att få se/ta över originalkvitto 9 %

Bad om att få se servicehistorik 11%

Kontrollerade att båten inte är belånad 9 %

Kontrollerade skrov/motornummer för att utesluta stöldgods 11 %

Bad om att få se säljarens id-handling 16 %

Ingen av ovanstående 47 %

Tveksam, vet ej 7 %

 

Blockets tips för en trygg båtaffär:

 • Skriv ett köpekontrakt där pris, båtens skick, skrov- och motornummer och eventuella skavanker finns beskrivna.
 • Kontrollera att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, ägarhistorik,
  försäkringshandlingar och servicehistorik.
 • Be att få se säljarens ID-handling för att identifiera säljaren och notera ID-nummer på köpekontraktet.
 • Kontrollera att båten inte är belånad.
 • Kontrollera båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.
 • Gör upp affären på säljarens bankkontor eftersom ett båtköp ofta handlar om stora summor pengar.
 • Följ alltid med spekulanter på provkörningar. Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.

 

Var femte tar beslut om båtköp inom ett dygn

Att köpa en båt behöver inte vara en lång och utdragen process. Enligt Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo letade 21 procent av svenska båtägare efter sin båt i högst ett dygn innan de köpte båten.

– Många som letar båtar på Blocket får snabbt bra priskoll och vet vad båtarna går för. När en båt finns ute till rätt pris går det ofta snabbt vid en försäljning, framförallt om någon har en bevakning i båtkategorin och ser direkt när det kommer nya annonser som matchar deras önskemål, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

 

Svenskar föredrar svenska båtar

Bland svenska båtägare råder inga tvivel när de ska välja båtmärke. Var fjärde svensk (23 procent) tycker att svenska tillverkare gör både segelbåtar och motorbåtar av bäst kvalitet.

Tyskland och Finland turas om på andra- och tredjeplatsen för de båda båtkategorierna (runt 4–5 procent). Bland motorbåtar är det hela tre av tio män som tycker att Sverige tillverkar motorbåtar av bäst kvalitet.

– Många ser båten som ett svenskt kvalitetshantverk. Även på topplistorna över de mest sökta båtarna på Blocket just nu kan vi se att många söker efter svenska båtar. Svenska motorbåtstillverkare som Nimbus, Ryds och Flipper är i topp bland sökningar på motorbåtar och bland de mest sökta segelbåtarna finns svenskproducerade Hallberg-Rassy med i topp, som är en kvalitetsbåt som många seglare drömmer om, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

Undersökningen visar också att sex av tio båtägare är väldigt osäkra kring vilket land som tillverkar båtar av bäst kvalitet. 66 procent säger att de är tveksamma eller osäkra gällande vilket land som gör segelbåtar av bäst kvalitet. Bland motorbåtar är siffran 60 procent.

– Båtägare förknippar kanske båtar mest med varumärken och tänker inte så mycket på vilket land som faktiskt tillverkar båtarna, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

 

Topp 3 – Länderna som gör segelbåtar av bäst kvalitet

1 Sverige 24 %

2 Finland 4 %

3 Tyskland 3 %

 

Topp 3 – Länderna som gör motorbåtar av bäst kvalitet

1 Sverige 23 %

2 Tyskland och Finland 4 %

3 Norge 3%

 

Mest sökta varumärken inom motorbåtar på Blocket hittills 2017 – inklusive snittpriser

Placering Mest sökta varumärken inom motorbåtar Median snittpris

1 Nimbus 364 000 kr

2 Ryds 57 000 kr

3 Flipper 85 000 kr

4 Buster 105 000 kr

5 Yamarin 190 000 kr

6 Uttern 62 000 kr

7 Sea Ray 167 000 kr

8 Bayliner 125 000 kr

9 Princess 1 135 000 kr

10 Aquado 555 000 kr

 

Mest sökta varumärken inom segelbåtar på Blocket hittills 2017 – inklusive snittpriser

Placering Mest sökta varumärken inom segelbåtar Median snittpris

1 Bavaria 677 500 kr

2 Hallberg-Rassy 357 500 kr

3 Najad 850 000 kr

4 Linjett 315 000 kr

5 Maxi 36 000 kr

6 Omega 192 500 kr

7 Hanse 685 000 kr

8 Arcona 300 000 kr

9 Dehler 592 500 kr

10 Smaragd 119 500 kr

 

Mest sökta båttillbehören på Blocket hittills 2017

10 Mest sökta varumärken inom Motor & Propeller

 1. Yamaha
 2. Mercury
 3. Suzuki
 4. Honda
 5. Evinrude
 6. Volvo Penta
 7. Yanmar
 8. Tohatsu
 9. Mariner
 10. Johnson

 

– Listan speglar marknadens mest kända och ledande varumärken. Både japanska och amerikanska tillverkare anses stå för bra kvalitet med lång livslängd på andrahandsmarknaden. USA har lång tradition av båtmotortillverkning och Japan har gott anseende tack vare skjuts från motorvarumärken såsom Honda och Suzuki, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

 

Mest sökta varumärken inom GPS & Navigering

 1. Garmin
 2. Raymarine
 3. Lowrance
 4. Simrad
 5. Humminbird
 6. Navionics
 7. Navman

 

– Privathandeln inom GPS och navigering har haft en stark positiv utveckling sett över flera års tid. Produktkategorin följer samma utveckling som all teknisk utrustning – digitaliseringen för med sig en snabbare lanseringstakt av nya modeller med bättre skärmar, högre upplösning och smartare finesser. Det triggar begagnathandeln.

– Samtliga tillverkare på topplistan gör också hårdvara med både ekolod och gps vilket kan vara ett tecken på hur populärt sportfiske är. En parallell trend bland de som inte fiskar är att nyttja surfplattan och tillgängliga appar för navigering, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

 

Mest sökta varumärken inom Trailer

 1. Fogelsta
 2. Tiki
 3. Thule
 4. Brenderup
 5. Respo
 6. Float-On
 7. Easyline

 

– Även begagnathandeln av trailers ökar vilket kan vara ett tecken på att traila båten istället för ha fast hamnplats blir mer populärt, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

 

Tips när du ska köpa en begagnad båt på Blocket

 • Skriv ett köpekontrakt där pris, båtens skick, skrov- och motornummer och eventuella skavanker finns beskrivna.
 • Kontrollera att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, ägarhistorik, försäkringshandlingar och servicehistorik.
 • Be att få se säljarens ID-handling för att identifiera säljaren och notera ID-nummer på köpekontraktet.
 • Kontrollera att båten inte är belånad.
 • Kontrollera båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.
 • Gör upp affären på säljarens bankkontor eftersom ett båtköp ofta handlar om stora summor pengar.
 • Följ alltid med spekulanter på provkörningar. Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.

 

Så tänker båtsäljaren

Snittpriser för snabbast sålda modeller på Blocket hittills 2017

Snittpriser för motorbåtar:

 • Small: 25 000 kr
 • Medium: 110 000 kr
 • Large: 795 000 kr

Snittpriser för segelbåtar:

 • Small: 25 000 kr
 • Medium: 155 000 kr
 • Large: 690 000 kr

 

Tips när du ska sälja en begagnad båt på blocket

 • Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation.
 • Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.
 • Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.
 • Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.
 • Om båten ska säljas till utlandet är det extra viktigt att du själv väljer transportfirma och en säker betallösning. Betalning med check är oftast ett bedrägeriförsök.

 

Om undersökningen

1 015 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15–79 år. Fältperiod: 23–30 mars 2017.