15 juli, 2017

Svensk VM-silver i 470

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström var i ledningen inför sista racet i 470-VM på lördagen. Svenskarna behövde ”bara” ha australiensarna efter sig för att bärga guldet. Starten blev perfekt – men de vände tillbaka eftersom de trodde de tjuvstartat. Det hade de inte…

 

– Vi hade två sekunder på oss att ta ett beslut. Och vi fattade helt fel beslut. Vi valde att gå ner och starta om. Just nu känns det så jäkla trist. Vi ger bort VM-guldet utan att tävla om det, säger Anton och fortsätter:

– Vi var grymt förberedda på matchracing. Vi hade en god idé där vi skulle ta kommandot. Inför starten händer först inget och sedan händer allt de sista 25 sekunderna. Vi kommer in bland de andra, vi får ett perfekt startläge. Och vi sticker. Då blir det en enskild återkallelse och vi tror att det är vi…

Men det var inte Anton och Fredrik som var för snabba över startlinjen.

– Just nu gör det jäkligt ont. Det här är riktigt dyra läropengar, säger Anton.

Svenskarna gjorde givetvis allt för att komma tillbaka in i racet.

– Men det var kört. Vi kämpade oss tillbaka in i matchen men banan var för kort. Vi hann inte ikapp, säger Fredrik.

Svenskarna slutade sexa i medaljfinalen. Och australiensarna, som de skulle ha efter sig, vann.

För Anton och Fredrik är det givetvis en bitter förlust när guldet var så nära – och beslutet att vända tillbaka blev katastrofalt. Men det är deras första stor internationella mästerskapsmedalj. Kanske kan de glädjas åt den i framtiden.

Anton och Fredrik tog en paus efter sjätteplatsen i Rio-OS för knappt ett år sedan. VM i Thessaloniki är deras första mästerskap efter OS. Helt respektlöst går de in och sätter världseliten på plats. I de tolv racen som seglades i VM vann de fyra och var på pallen i ytterligare fyra.

Fredrik Bergström tror han vet varför det gått så bra:

– Den senaste tiden har Anton suttit inne på ett kontor så han njuter verkligen att vara ute på vattnet igen. Och vi har trivts här, både med arenan och förhållandena, säger Fredrik.

VM-guldet gick nu till Australien med rorsman Mathew Belcher som är en legend i 470. Han vinner sitt sjunde VM-guld, han vann guld i London-OS och silver i Rio 2016 – först med gasten Malcolm Page och nu med Will Ryan.

 Fotograf: Nikos Alevromytis.