30 juli, 2017

Klart att Tre Kronor vann etapp två i The Tall Ships´ Races

Tre Kronor af Stockholm vann den andra etappen i The Tall Ships´ Races från Åbo till Klaipeda. Redan vid målgången stod det klart att Tre Kronor hade gjort en bra segling och att hon borde kammat hem förstaplatsen men det är först när den officiella omräkningen av tiderna blivit färdig som man kan vara riktigt säker.

 

Det var en tuff segling med vindar runt 16 meter per sekund och farten låg omkring 12 knop vilket är mycket för ett fartyg som Tre Kronor. I ett seglen på stormasten sprack i en söm och flera av deltagarna fick känna av sjösjukan.

Nu ligger Tre Kronor tryggt förtöjd i Klaipeda i Litauen och nu stundar festligheter i hamn för alla deltagare. The Tall Ships´ Races är ju ett stort socialt evenemang där ett av målen är att skapa kontakter över nationsgränserna för alla de tusentals ungdomar som deltar på de olika fartygen och båtarna. Totalt under årets race i Östersjön räknar man med att 4-5 000 ungdomar deltar på närmare 100  olika båtar.

Efter helgen startar nästa etapp mot Szczecin i Polen där den dryga månaden långa tävlingen avslutas. Denna gång ser väderprognoserna betydligt lugnare ut vilket inte riktigt är till Tre Kronors fördel men vi håller tummarna.

 

 

Om Briggen Tre Kronor och Hållbara Hav
Tillsammans med forskare, miljöorganisationer, politiker och näringsliv verkar Briggen Tre Kronor och Hållbara Hav för en hållbar utveckling för Östersjön. Vi samlar intressenter från forskarvärlden, näringslivet, det offentliga och miljöorganisationer som verkar för Östersjöns bästa och för en hållbar utveckling i Östersjöregionen.

Vi belyser Östersjöns miljö och möjligheter, visar på de insatser som initierats och som pågår, samt de positiva resultat som åstadkommits vilket leder till konkreta insatser för Östersjöns framtid.

I ett konsumentperspektiv är ambitionen att förmedla kunskap och hållbara alternativ. Som verktyg används en digital och en mobil miljöutställning, fartyget Tre Kronor af Stockholm och konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen.

Briggen Tre Kronor och Hållbara Hav hittar du i Almedalen, i olika hamnar längs våra kuster och övriga Östersjön samt på vårt årliga seminarium i slutet av sommaren på Kastellholmen. 2016 bildades Stiftelsen Hållbara Hav vars mål är att finansiera projekt för Östersjön både med Briggen Tre Kronor och andra aktörer samt för att internationalisera arbetet.