31 juli, 2017

Nu börjar Kona-VM i Båstad

Idag invigs det elfte Kona-VM med Båstad som tävlingsort. Totalt deltar 70 seglare i mästerskapet. En av favoriterna är 23-årige Adam Holm från KSSS. Redan som artonåring vann han sitt första VM-guld i Konaklassen. Till huvudkonkurrenterna hör Huig-Jan Tak från Nederländerna, förra årets världsmästare. Kona-VM avgörs som en del av Seglingsveckan i Båstad.

 

– Vi välkomnar seglare och åskådare hit. Vi kommer att göra vårt yttersta för att erbjuda ett bra arrangemang på vattnet och på land. Vi har en rutinerad organisation som har genomfört många VM och EM sedan tidigare, säger Pekko Svensson, tävlingsansvarig Sailing Båstad.

Det är inte första gången som Adam Holm står på startlinjen till ett Kona-VM. Redan som 18-åring vann han guld då mästerskapet avgjordes på Kanarieöarna. Två år senare vann han guld vid EM i Båstad. Fram till förra sommaren bedrev han en heltidssatsning på RS:X-klassen för att kvalificera sig till OS i Rio. Han erövrade en nationsplats men fick inget grönt kort från Sveriges Olympiska Kommitté.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka i Kona-kassen. Jag har en väldigt speciell känsla för denna klass där jag fostrats och haft mycket framgång. Jag vet hur det känns att vinna. Inget går upp mot att stå på pallen”, säger Adam Holm.

Konkurrensen finns på båda sidor av Atlanten. En av de främsta konkurrenterna är Huig-Jan Tak från Nederländerna som hade ett mycket framgångsrikt 2016 då han vann både Kona-VM i Florida och Kona U23-VM i Malmö.

– Jag ser fram emot mästerskapet och att träffa alla vänner i Konaklassen. Målet är självklart att nå pallen och helst allra högst, säger Huig-Jan Tak.

Till de andra huvudfavoriterna hör nestorn i startfältet, tillika den trefaldige världsmästaren i Kona-klassen, Björn Holm. Redan 1984 var han uttagen till Los Angeles-OS och han är fortfarande en av de snabbaste seglarna på vattnet.

Ett annat namn att nämna med respekt är dansken Tim Aagesen. Han har blivit världsmästare i tre vindsurfingklasser; Mistral, Kona och Formula. Utöver det har han vunnit coursrace-världscupen som professionell.

Prognosen säger att det kommer att blåsa rejält under VM-dagarna, något som passar Adam.

– Jag gillar hårdvind och har utvecklat den delen av min segling väldigt mycket under min OS-satsning mot Rio och mitt mål inför detta mästerskap är att ta en medalj”, säger Adam Holm.

Mästerskapet inleds med ett tune-up race och invigning idag. Första tävlingsdag är imorgon 1 augusti och mästerskapet avslutas 6 augusti. I samband med VM-tävlingarna avgörs också långdistanstävlingen The Riviera Race den 5 augusti.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Det som också gör klassen speciell är att pumpning inte är tillåten för att sätt seglingskunnandet i första rummet.

 

För mer information

http://seglarveckanbastad.se/

Facebook och Instagram: Kona Boards och Seglarveckan Båstad

 

Foton

Adam Holm (Charles Dasher – photo credit)

Björn Holm (Niklas Forsén)

Huig-Jan Tak (Kona Windsurfing)

Tim Aagesen (Jan Nielsen)

Kona fleet (Kona Windsurfing)

Kona Racing (Niklas Forsén)