9 augusti, 2017

1 000 hk i största Volvodieseln hittills

Volvo Penta har lanserat sin största dieselmotor hittills. Nya Volvo Penta D13 är på hela 1 000 hk med ett unikt vikt-effekt-förhållande mellan. Motorn är dessutom kompakt, vilket gör den lämplig för större yachter på 60–120 fot.  

D13-IPS1350 (Pentas IPS-system) kan användas i dubbel-, trippel- eller kvadrupelinstallation. Därmed får även större yachter den kraft som behövs. Enligt Pentas egna siffror ökar räckvidden med upp till 40 procent tack vare den lägre bränsleförbrukningen jämfört med en traditionell installation med raka axlar.

För att klara av de höga effekterna i den nya motorn har företaget uppgraderat sina IPS pod drives. I största varianten – fyra stycken D13-IPS1350 – ger enheterna hela 5400 hk.

Motorn har under provkörningarna testats i en 68 fots yacht, där den har jämförts med en 1360 hk traditionell inombordare från en av Volvo Pentas konkurrenter. Pentamotorn var, enligt företaget, lättare och använde 36 mindre bränsle än konkurrenten. Den var dessutom snabbare acceleration och gav en högre toppfart med lägre ljud och vibrationer.

Bland de första båtarna som utrustas med den nya motorn märks Rivieras nya flaggskepp, Belize 66. Även en ny Grand Banks, en modell från Palm Beach Motor Yachts och nya Azimut Yachts 77S som alla är utrustade med D13-IPS1350.