9 augusti, 2017

Östling och Sylvan bäst av svenskorna i Lysekil

Vinden, publiken och så småningom även solskenet kom under onsdagen till Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen i Women’s International Match Racing Series (WIM Series). Trine Palludan från Kongelig Dansk Yachtklub plockade ytterligare ett par matcher, och är fortfarande obesegrad på fyra vinster.

– Det känns riktigt gott. I besättningen är vi tre erfarna matchracingseglare och två yngre tjejer med mycket energi. Vi har egentligen bara försökt göra allt så enkelt som möjligt ombord, utan krångel, berättar Palludan.

Onsdagen inleddes i regn och grådaskigt väder med ostliga vindar, som alltid ger mycket vindskift på vattnen vid Släggö i Lysekil. Framåt eftermiddagen vred vinden till syd, ökade och skingrade molnen så att solen kunde titta fram. För seglingsledningen innebar det en hel del banändringar, och för seglarna lika mycket väntan:

– Det blev väldigt mycket snack om vindskift ombord idag, konstaterar danska taktikern Josefine Boel Rasmussen.

– Vi hade också mycket fokus på att hantera de nya båtarnas stora gennaker, men det finns förstås fortfarande plats för förbättringar, fyller skepparen Palludan i.

Även olympiern Renée Groeneveld har lyckats bemästra de skiftande förhållandena och de nya båtarna av typen Fareast 28R väl. Holländarna delar nu andraplatsen i tävlingen med fransyskan Pauline Courtois:

– Med den stora gennakern växer även små misstag snabbt till större. Den faller lätt i vattnet och sugs fast där i nedtagningarna, förklarar Groeneveld, som har tre segrar och bara en förlust så här långt.

– Vi är riktigt ivriga att köra fler race nu. Det handlar om att lära sig, och göra det snabbt!

Klubbkompisarna Caroline Sylvan och Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS delar fjärdeplatsen med sina fyra segrar och två förluster vardera. Båda känner sig laddade inför fortsättningen av Lysekil Women’s Match:

– Vi har tagit en match i taget, finslipat manövrerna och försökt förbereda oss väl inför varje nytt möte. Det var riktigt kul med mycket vind på slutet, säger Sylvan, och skickar en tacksamhetens tanke till besättningen som slitit hårt ombord.

– De har gjort ett kanonjobb!

Östling är rankad etta i världen, vann WIM Series 2016 och vill gärna försvara fjolårets seger i Lysekil Women’s Match, men har visat en något trevande inledning av regattan. Ett par nederlag på raken tvingade fram en nytändning:

– Jag blev förbannad. Det behövs lite mer jävlar anamma för att vinna, och det plockade vi fram, erkänner hon med ett skratt.

Arrangerande Sailnet och Lysekils SS Gullmar fortsätter under torsdagen med seglingarna i round-robin (alla möter alla). På fredag blir det kvartsfinalseglingar och under lördagen avgörs semifinaler och finalen.

 

Ställning i Lysekil Women’s Match efter andra dagens matcher i round-robin (skeppare, nationalitet, segrar – förluster):

 1. Trine Palludan, DEN, 4-0
 2. Renée Groeneveld, NED, 3-1
 3. Pauline Courtois, FRA, 3-1
 4. Anna Östling, SWE, 4-2
 5. Caroline Sylvan, SWE, 4-2
 6. Alexa Bezel, SUI, 3-3
 7. Johanna Bergqvist, SWE, 2-2
 8. Marinella Laaksonen, FIN, 2-3
 9. Octavia Owen, GBR, 1-4
 10. Antonia Degerlund, FIN, 1-5
 11. Linnéa Floser, SWE, 1-5

 

Bilden: Jättegennakern på nya Fareast 28R sätter seglarna i Lysekil Women’s Match på hårda prov, men svenska Caroline Sylvan och hennes besättning har finslipat sina manövrer och klarar det stora seglet fint. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.

 

Info: www.lysekilwomensmatch.se