11 augusti, 2017

Artemis blandar och ger i VM

Fredagens seglingar i RC44-VM i Marstrand fortsatte som det började med relativt lätta och skiftande vindar. Och svenska Artemis Racing fortsatte att bland segrar med sistaplatser.

– Det var upp och ner idag också. Men det visar bara hur jämnt det är. Alla kan vinna, säger Torbjörn Törnqvist, rorsman på Artemis Racing.

 

När VM-seglingarna nu kommit halvvägs med sex av tolv planerade race, är det fortsatt ryskt i topp. Team Nika seglar stabilt och efter fredagens serie med 4-1-5 behåller de ledningen, sex poäng före Team Ceeref från Slovenien.

För Artemis började dagen dåligt och de inledde med att bli näst sist i första racet och sist i det andra. Men de räddade något av äran genom att vinna sista racet.

– Det är klart att vi vill segla bättre. Men det är ändå skönt att få avsluta dagen med en seger, säger Torbjörn.

För den svenska ungdomsbåten Artemis Youth gick det lite tyngre, även om de inte är lika mycket upp och ner som ”storebror” Artemis. Ungdomsbåten svarade för serien 7-5-4 men ligger på nionde och sista plats. Det är dock mycket jämnt i tabellen och de är bara tre poäng efter Artemis som är femma.

– Vi ligger ju visserligen sist. Men det är riktigt tajt. Det är ju bara några poäng upp till Artemis, säger Nisse Åkervall på Artemis Youth.

En nackdel för den svenska ungdomsbåten är att detta bara är deras andra regatta i år. De andra båtarna gör sin tredje tävling i RC44-mästerskapet.

– Vi är inte riktigt lika samtrimmade. Och vi skulle behöva starta lite bättre. Gör vi det så kommer det mesta av sig själv. Det gäller att få ett rent spår direkt. Starten är helt avgörande för att göra ett bra resultat, säger Nisse.

 

RC44-VM efter sex av tolv seglingar
1. Team Nika, RUS – 19 poäng
2. Team CEEREF, SLO – 25 poäng
3. Bronenosec Sailing Team, RUS – 27 poäng
4. Katusha, RUS – 28 poäng
5. Artemis Racing, SWE – 33 poäng
6. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 34 poäng
7. Charisma, MON – 34 poäng
8. Team Aqua, GBR – 36 poäng
9. Artemis Racing Youth, SWE – 36 poäng

 

Fotograf: Pedro Martinez.